Tetemes tartozása van az uralkodónak

Tetemes, 880 ezer dollárra (151 millió forintra) rúgó tartozása van az áramszolgáltató felé Gianendra nepáli királynak és családjának.

Az uralkodó és családja csaknem két éve nem fizeti a hatalmas katmandui palota és a többi bungaló, valamint a rokonság otthonainak villanyszámláját - írta a Kantipur című újság az állami közüzemi vállalat egyik névtelenségbe burkolózó munkatársára hivatkozva.

A koronás fő villanyszámláit a kormány fizette egészen a 2006-os utcai zavargások kitöréséig, amikor is Gianendra királynak egy rövid ideig tartó "önkényuralmat" követően le kellett mondania a tényleges hatalomgyakorlásról a politikai pártok javára.

Az új kormány gyakorlatilag minden hatalmától és az állami anyagi támogatástól is megfosztotta az uralkodót. "Azóta nem érkezett semmilyen befizetés" - nyilatkozta az áramszolgáltató munkatársa. "Minden hónapban elküldjük a számlát, de senkit sem érdekel" - fűzte hozzá.

A királyi udvar egyik hivatalnoka szerint a kormány feladata, hogy rendezze a számlákat. "A kormánynak kell fizetnie a palota költségeit, beleértve a telefont, az áramot és a vizet. Eddig ez soha nem jelentett problémát" - reagált a szintén névtelenséget kérő királyi alkalmazott.

A kormánykoalíció, beleértve a korábbi maoista lázadókat, 2007 decemberében megegyeztek, hogy az áprilisi választások után eltörlik az évszázados múltra visszatekintő hindu monarchiát. Azóta a bankjegyeken a király arcképét átvette a Mount Everest, Gianendra portréi a közhivatalok faláról is lekerültek.

Az áramszolgáltató vállalat bármikor kikapcsolhatja a szolgáltatást a királyi palotában, ahogy erre az átmeneti kormány hét pártja rábólint.

Forrás: MTI