Még nincs delegált

Külképviseleti megfigyelőiket a népszavazási kezdeményezést benyújtók és a kezdeményezés benyújtásában részt nem vevő parlamenti pártok legkésőbb pénteken délután négy óráig jelenthetik be az Országos Választási Bizottságnál.

Az Országos Választási Irodához beérkezett adatok szerint eddig egyetlen külképviseleti megfigyelőt sem delegáltak a pártok és a népszavazási kezdeményezők.

A külképviseleti névjegyzékbe az előírt határidőig mintegy 3.300-an jelentkeztek; a legtöbben, mintegy 430-an Londonban, valamint közel 300-an Brüsszelben adhatják majd le voksukat a március 9-ei háromkérdéses népszavazáson.

A 96 külképviseleti szavazóhely egyetlen szavazókörnek számít; a belföldi szavazókörök száma pedig 10.951. A választásra jogosultak száma 8 millió 56 ezer.

Az európai országok többségében a hasonló külföldi külképviseleti szavazásokon már régen nem papíralapú voksolást, hanem ennél korszerűbb módszereket alkalmaznak a választásokon. Van, ahol a világhálón keresztül, egy személyi azonosító megadásával lehet szavazni, míg máshol úgynevezett érintőképernyős számítógépről.

A jelenlegi választási törvény külképviseleti szavazásra vonatkozó rendelkezései 2009 decemberéig hatályosak. A jogszabály megváltoztatásához kétharmados parlamenti támogatásra van szükség.

Forrás: MTI