Megnyílt a vetőmag-világbunker

A fagy birodalmának Édenkertjének nevezte José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke kedden a Spitzbergákon megnyílt vetőmag-világbunkert, ahol a bolygónkon termesztett összes mezőgazdasági növény vetőmagját őrzik majd egy esetleges kataklizma eseté

A norvég kormány 50 millió koronát (1,6 milliárd forintot) költött a Sarkkörön túl létrehozott földrengés- és atombiztos "ítéletnapi tároló" megépítésére, ahol mínusz 18 fokon akár ezer éven át őrizhető meg a bunkerban majd helyet kapó 4,5 millió vetőmagminta. Az alig egy év alatt felépült tárolónak köszönhetően az emberiségnek egy potenciális katasztrófa után lenne miből újrakezdeni az élelmiszertermelést.

Az ítéletnapi vetőmagszéfet megnyitó Jens Stoltenberg norvég kormányfő a létesítményt Noé bárkájához hasonlította, amely a biológiai sokszínűséget hivatott megóvni az eljövendő nemzedékek számára.

A hegy gyomrában, 130 méter mélységben megépített vetőmag-világbunker megnyitóján a meghívott vendégek között volt Wangari Maathai kenyai környezetvédő, a 2004-es év Nobel-békedíjasa is, aki előrelátásában egyedülállónak nevezte a projektet.

Az ünnepségen Jens Stoltenberg és Wangari Maathai helyezte el a világbunkerben az első vetőmagdobozt: a konténer 104 országból származó rizst tartalmaz.

A vetőmagokat - mintánként 500 darabot - ezüstfóliába burkolt konténerekben tárolják, amelyeket kék és narancssárga fémpolcokon helyeznek el a három 27-szer 10 méteres, légmentesen záródó kamra valamelyikében. Mindhárom kamra egyenként másfél millió minta befogadására alkalmas, így az ítéletnapi vetőmagszéfben 4,5 millió féle minta helyezhető el. 
 

Forrás: MTI