Fontos a nemzetközi jelenlét Koszovóban

Fontos kérdésnek nevezte a folyamatos nemzetközi jelenlétet Koszovóban az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) nemzeti kisebbségékkel foglalkozó főbiztosa kedden Budapesten, miután tárgyalt Göncz Kinga külügyminiszterrel.

Nagyon fontos, hogy az etnikumok közötti kapcsolatok rendeződjenek Koszovóban, mert ezeknek a sikeres megoldása nagy kihatással lehet az egész régió stabilitására - közölte Knut Vollebaek újságírók előtt.

Az MTI azon kérdésre, hogy biztosítani fogják-e Koszovóban a szerb kisebbség jogait, az EBESZ főbiztosa azt mondta, a már elfogadott és a még előkészítés alatt lévő törvények egészen jók, a tesztjük azonban a végrehajtás lesz.

Knut Vollebaek kifejtette: egy hónapja járt Koszovóban, ahol meglátogatta az enklávékat is. Hozzátette: látogatása során kiderült, hogy a nem albán közösségek aggódtak a jövőjük miatt, éppen ezért fontos a nemzetközi jelenlét.

A főbiztos - korábban Norvégia külügyminisztere volt - beszélt arról is, hogy Magyarország egy olyan régióban fekszik, ahol több különböző kultúra él együtt. A sokféle kultúra egyfajta gazdagság, ajándék, és az ebből adódó lehetőségeket ki kell használni - fogalmazott a főbiztos.

Knut Vollebaek szerint Magyarország vonatkozásában két fontos kérdés van: a kisebbség és az anyaország viszonya, illetve a roma kisebbség helyzete.

Göncz Kinga elmondta, hogy Koszovó kapcsán szóba került a vajdasági magyarok helyzete is. Arról beszéltek, hogy a délszláv háborúban már nagyon sok menekült érkezett a Vajdaságba, és ezek az egzisztenciájukat elveszített emberek támogatói a nacionalizmusnak, ezért máris növekedett a feszültség.

A külügyminiszter szerint fontos lenne ezt a folyamatot megállítani, megőrizni a Vajdaságban élő etnikumok békés együttélését.

A találkozón arról is szó volt, milyen következményei lehetnek az úgynevezett toloncegyezménynek, vagyis az Európai Unió országaiból kitoloncolt illegális menekülteknek, illetve az esetleges menekülthullámnak. Göncz Kinga azt mondta, jelenleg nem látják jelét egyik veszélynek sem, de a kérdések felmerültek.

A napirendre került témák között szerepelt az autonómia kérdése is, amit Göncz Kinga nagyon fontosnak nevezett a régió stabilitása, a kisebbségek jogainak biztosítása, kultúrájuk, identitásuk fenntartása szempontjából.

Az EBESZ főbiztosa a nap folyamán találkozik Sólyom László köztársasági elnökkel is.

Forrás: MTI