Vetőmag-világbunker

A bolygónkon termesztett összes mezőgazdasági növény vetőmagját őrzik majd egy esetleges kataklizma esetére Norvégiában, a Sarkkörön túl létrehozott földrengés- és atombiztos "ítéletnapi tárolóban".

A tervek szerint az ünnepélyes keddi megnyitón jelen lesz a Svalbard-szigeteken (Spitzbergák) José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, valamint Wangari Maathai Nobel-békedíjas kenyai környezetvédő.

A norvég kormány két éve határozta el egy sarkköri vetőmagvilágbank létrehozását, hogy megőrizzék bolygónkon használt összes vetőmag mintáját egy esetleges nukleáris háború, vagy világméretű természeti katasztrófa esetére. Így egy potenciális kataklizma után az emberiségnek lenne miből újrakezdeni az élelmiszertermelést.

Az "ítéletnapi vetőmagszéfet" az Északi-sarktól mindössze ezer kilométernyire, a négy Svalbard-sziget egyikén 6 millió eurós (1,57 milliárd forintos) költséggel építették meg egy hegy belsejében. A három, egyenként 27x10 méteres, légmentesen záródó kamrában mínusz 18 fokos hőmérsékleten a vetőmagok akár ezer éven át is megőrizhetők.

A Svalbard Global Seed Vault nevű tárolónak otthont adó Longyearbyen sziget az örök fagy birodalmába tartozik. Ennek köszönhetően a hűtőberendezés esetleges meghibásodása esetén sem emelkedik a hőmérséklet mínusz 3,5 Celsius fok fölé.

Noé agrárbárkája 130 méterrel a tengerszint fölött található. Így nem önti el a víz, amennyiben a globális felmelegedés következtében elolvad a sarki jégtakaró, s megemelkedik a tengerek szintje.
A tároló kibírja a nukleáris rakétatámadást, s akár a Richter skála szerinti 6,4-es erősségű földrengésnek is ellenáll. Ilyen erősségű volt ugyanis a norvég történelem legpusztítóbb földrengése.
"Összesen 4,5 millió féle vetőmagminta helyezhető el a tárolóban, kétszer annyi, mint amennyi a tudósok ismerete szerint létezik a Földön" - közölte Cary Fowler, a vetőmagok összegyűjtését megszervező Globális Vetemény-sokféleség Szövetség (Global Crop Diversity Trust) ügyvezető igazgatója, s egyben a projekt ötletadója.

Meggyőződése szerint a vetőmagvilágbankot nemhogy az ő, de még az unokái életében sem lehet teljesen feltölteni. A világ összes, szám szerint 1400 vetőmagbankjától szeretnének mintát kapni. A válsággócokban azonban már megsemmisült néhány génbank: Irakban és Afganisztánban a háború következtében, a Fülöp-szigeteken pedig a tájfun miatt pusztult el. Pakisztán és Kenya, ahol komoly zavargások vannak, már elküldte a vetőmagmintákat, a kolumbiai szállítmány pedig igen alapos rendőrségi vizsgálaton esett át, nehogy a projekt leple alatt kábítószert csempésszenek.

Eddig az ítéletnapi tárolóba 250 ezer vetőmagminta érkezett, amelyek a küldő országok tulajdonában maradnak. A vetőmagbunker megépítésére Norvégia 50 millió koronát (1,6 milliárd Ft.) költött.

Forrás: MTI