Szünidei falusi iskola Somogyban

Szünidei falusi iskolába várják a gyerekeket a Somogy megyei Várdán; a Kaposvártól 12 kilométerre fekvő településen az egykori, Szász Endre nevével fémjelzett alkotótáborok mintájára néhány napos, vagy akár egyhetes programlehetőséget kínál az önkormányza

Varga András, az ország első és egyetlen "Madárbarát települése" címmel büszkélkedő falu elöljárója nagy reményeket fűz a 13 évvel ezelőtt bezárt, azóta közművelődési célokat szolgáló általános iskola szabadidős hasznosításához. Mint mondta: jó lenne ismét gyerekzsivajt hallani a volt iskolában, s örömmel tölti el, hogy megmutathatják az értékeiket a városi gyerekeknek.

A gondozott, virágos település önkormányzata a faluban megtelepedett, életének utolsó éveit itt töltő, a faluért sokat tett, s ezért díszpolgári címmel elismert világhírű festőművész, grafikus Szász Endre kezdeményezésére és vezetésével szervezett nyári alkotótáborok révén szerzett tapasztalatot.

Mivel az akkori fogadóépületek, kiszolgálóhelyiségek megvannak és a legszigorúbb egészségügyi követelményeknek is megfelelnek, ezért most csak némi felújításra, átalakításra, korszerűsítésre van szükség - mondta a polgármester. A munkálatokat, amelyre ötszázezer forintot fordítanak, már megkezdték, s a tervek szerint egy hónap múlva el is készülnek.

Az iskolások, főként alsó tagozatos gyerekek és tanáraik érdeklődésére számító önkormányzat madárbarát bemutató kerttel, a nemrég megnyitott Szász Endre kiállítással, egy felújított, falusi középbirtokosi portával, sportolási lehetőséggel, játszóterekkel, lovas programokkal, éjszakai madármegfigyeléssel, lovaglással és sétakocsikázással, s még számtalan érdekességgel várja a tanulókat.

A falusi iskolában turnusonként 25-30 fős csoportokat tudnak majd fogadni - mondta Varga András, hozzátéve: még meg sem hirdették a szabadidős programjukat, máris többen érdeklődtek, s több turnust le is foglaltak, főként kaposvári iskolák.
Forrás: MTI