Elsivatagosodás fenyeget

Görögországban aszályokra, emelkedő hőmérsékletre és tengerszintre, sőt a mezőgazdaságot és a turizmust tönkretevő sivatagosodásra lehet számítani - állítja az Európai Unió környezetvédelmi biztosa, Sztavrosz Dimasz.

Dimasz egy athéni felszólalásában elmondta, hogy Görögországban a sivatagosodás felgyorsul, és az olyan tengerparti városok, mint Thesszaloniki vagy Messzolongi, valószínűleg víz alá kerülnek.
Mint Dimasz rámutatott, a mediterráneumban az éves átlaghőmérséklet 1 Celsius fokkal nőtt, ezzel szemben a globális átlagos hőmérséklet-emelkedés 0,74 Celsius fokos volt, bár arról nem tett említést, hogy mely időszakra gondol.

A kutatók szerint Görögországban a csapadék mennyisége 30 százalékkal csökkent az 1970-es évek közepe óta, 2007 januárja volt a legszárazabb hónap fél évszázada, míg június volt emberemlékezet óta a legforróbb hónap.

Dimasz elmondta, hogy a klímaváltozás károsan befolyásolja a flórát és faunát az országban, így például a vándormadarak északabbra költöznek, mint egy brit vizsgálattal kimutatták. Ezenkívül idegen vírusok és betegségek is felütötték fejüket Görögországban a környezetvédelmi biztos szerint.
Görögországnak teljesítenie kell a kiotói egyezményben vállalt kötelezettségeit, fel kell lendítenie az alternatív energiatermelést, növelnie kell az energiatakarékos megoldásokra fordított összegeket, s minden politikai döntésének a globális felmelegedés elleni küzdelmet kell szolgálnia - mondta Dimasz.

Forrás: MTI