A Cargo eladása sérti a lobbitörvényt?

A Public Affairs Tanácsadók Szakmai Szövetsége (PATSZ) a Központi Igazságügyi Hivatalhoz fordult a MÁV Cargo eladásának ügyében, kérve annak megvizsgálását, hogy az ügy kapcsán sajtóinformációkban szereplő Geuronet Bt. szolgáltatása a lobbitörvény hatálya

A szakmai szervezet hétfőn közölte az MTI-vel, hogy ilyen elnevezésű cég megállapításuk szerint nem található a Központi Igazságügyi Hivatal honlapján lévő lobbicégek listáján, így a képviselői sem lehetnek regisztrált lobbisták. Mint hozzátették: a sajtó információiból ugyanakkor nem derül ki, hogy a bt., illetve képviselői végeztek-e a lobbitörvény hatálya alá eső tevékenységet.

A Format osztrák gazdasági hetilapra hivatkozva a sajtó hírt adott arról, hogy a MÁV Cargo részvényeinek megvásárlásához egy Geuronet Bt. elnevezésű magyar cég nyújtott szolgáltatásokat. A sajtóinformációk szerint a privatizációs tenderen győztes osztrák cég elnökségi tagja azt mondta: a magyar betéti társaság szolgáltatásainak túlnyomó része lobbitevékenységben testesült meg.

A Public Affairs Tanácsadók Szakmai Szövetsége egyik kiemelt célja, hogy a lobbitevékenység transzparensebbé váljon, a lobbitanácsadás szakmai, jogi és etikai szabályozása megvalósuljon. A szövetség ezért kérte a Központi Igazságügyi Hivataltól, hogy vizsgálják meg: a MÁV Cargo eladása során a betéti társaság által végzett szolgáltató tevékenység a lobbitörvény hatálya alá tartozott-e vagy sem; valamint ennek ismeretében azt, hogy a konkrét esetben megvalósult-e a lobbitörvény megsértése vagy sem.

A Központi Igazságügyi Hivatal az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium szerve, egyebek mellett feladata az áldozatok segítése, valamint a lobbitevékenység felügyelete is.

A Public Affairs Tanácsadók Szakmai Szövetségét ez év januárjában alapították a következő európai lobbisták: a GPS Capital Government Relations and Public Affairs, a Lobbycomm Communications és az Mmd Corporate, Public Affairs & Public Relations Consultants.
Forrás: MTI