A sötét anyag struktúrát fedezték fel

A világegyetemben valaha talált legnagyobb sötét anyag struktúrát fedezte fel egy 19 csillagászból álló nemzetközi kutató csoport, amely kutatásának eredményét az Astronomy and Astrophysics című amerikai szakfolyóiratban ismertette.

A Hawaii szigetén lévő kanadai-francia-hawaii teleszkóppal (CFHT) felfedezett, 270 millió fényévnyi szálas struktúra - egy fényév 9460 milliárd kilométer - kiterjedése több mint a kétezerszerese a mi galaxisunknak, a Tejútrendszernek - közölte a francia országos világűrtudományi intézet (INSU) közleményében.

Az előző rekord 100 millió fényéves volt.

A csillagászok a sötét anyagot a környezetére gyakorolt gravitációs húzóerőnek köszönhetően fedezték fel. A sötét anyag különbözik a világegyetem tágulását előidéző sötét energiától, amely negatív nyomást fejt ki.

Az asztrofizikusok szerint a világűr 75 százaléknyi sötét energiából, 21 százaléknyi sötét anyagból és mindössze 4 százaléknyi közönséges - neutronok, protonok és elektronok alkotta - anyagból áll.
Ahogyan az emberi test csontváza is röntgensugarak hatására válik láthatóvá, a sötét anyag is ott hagyja a lenyomatát a galaxisok fényében, a gravitációja révén kimutatva jelenlétét - mutat rá közleményében az INSU.

Martin Kilbinger, a kutatásban részt vevő egyik asztrofizikus elmondta, hogy a most mért sötét anyag mérete megfelel a maximális mérési kapacitásaiknak. Lehet, hogy ezek a struktúrák ennél sokkal nagyobbak.

"Elképzeléseink szerint a sötét anyag olyan részecskékből áll, amelyeket nem ismerünk. A közönséges anyaggal való kölcsönhatása igen gyenge. Keresztülhalad a Földön anélkül, hogy bármilyen nyomot hagyna" - mondta Martin Kilbinger.

Forrás: MTI