"Nem lesz vizitdíj-emelés!"

A kormány nem tervezi sem a vizitdíj, sem pedig a kórházi napidíj ezer forintra való emelését - jelentette ki sajtótájékoztatóján pénteken Kincses Gyula, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára. "A kormány nevében határozottan cáfolom, nincs ilyen terv,

Hozzáfűzte: a vizitdíjnak nem az a célja, hogy minél több pénzt szedjenek be. Szavai szerint a 300 forintos mértékkel azt a szintet próbálták meg "belőni" amely még nem jelent komoly terhet a betegek számára, ami még nem tart vissza rászorultakat az ellátástól, de csökkenti az indokolatlan látogatások számát, például amikor valaki egyik nap az egyik gyógyszerét, a másik nap a másik gyógyszerét íratta fel.

"A vizitdíj több mint háromszorosára emelése teljesen indokolatlan és szakmai céljainkkal is ellentétes lenne, mert az már valóban a lakosság egy jelentős részénél nem csak racionalizáló, hanem szükségből szelektáló hatása lenne" - közölte.

Kincses Gyula elmondta: a háziorvosok is arról számolnak be és az OEP-jelentések is azt igazolták, hogy a vizitdíj bevezetése óta 15-20 százalékkal csökkent a betegforgalom, vagyis az orvosok előtti megjelenések száma, de nem csökkent azoknak a száma, akik háziorvoshoz fordulnak.
Az államtitkár az SZDSZ helyi irodájában tartott sajtótájékoztatóján szólt a Vas Megyei Markusovszky Kórházban tett pénteki látogatásának tapasztalatairól is.

"Azt gondolom, hogy ez a kórház jó irányba megy, meg fogja találni a maga helyét. Ez a kórház a súlyponti kórházak közül is egy olyan kórház, amelynek nagy területen nincs érdemben más szakmai alternatívája, konkurenciája" - mondta.

A Nyugat-Dunántúl szavai szerint egy olyan speciális régió, ahol várhatóan tartósan két centrum működik majd, egy Szombathelyen, egy pedig Győrben. A két kiemelt kórház messze van egymástól és mindkettőnek van elég betege, az eddig lezajlott fejlesztések pedig jó irányba vitték mindkét kórházat.
Forrás: MTI