Orbán: betegadó a vizitdíj és a kórházi napidíj

Betegadónak nevezte Orbán Viktor a vizitdíjat és a kórházi napidíjat szerdán Dunaújvárosban. A Fidesz elnöke a Duna-parti településen először az idősek klubjában nyugdíjasokkal találkozott. Az ellenzéki vezető a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és megélh

A fórum után Orbán Viktor újságíróknak kijelentette: a nyugdíjasok érzik a legjobban, hogy a vizitdíj és a kórházi napidíj egy kétszeres adóztatás, hiszen ők azok, akik egész életükben fizették a járulékot, és az előző rendszerben arra hivatkozva nem kapták meg teljes munkabérüket, hogy abból fedezik a gyógyításukkal kapcsolatos kiadásukat.

"Tehát talán leginkább a nyugdíjasok érzik úgy, hogy át vannak verve, őket csapták be leginkább, hiszen egyszer már fizettek az egészségügyi ellátásért, és most, ha bajba kerülnek, még egyszer kell fizetniük a vizitdíjat, a kórházi napidíjat. Ezt igazságtalanságnak érzik" - fogalmazott a pártelnök.
Hozzátette: hívhatják ezt járuléknak, díjnak vagy másként, valójában kettős adóztatásról van szó, egy külön betegadóról.

"A vizitdíj és a kórházi napidíj maga a betegadó, amit egy járulékfizetés után még egyszer elvesznek az emberektől" - fejtette ki.

Orbán Viktor szerint a nyugdíjasok átlátják a helyzetet és pontosan értik, hogy az akaratuk ellenére, a korábbi ígéretekkel szemben meghozott kormánydöntéseket hatályon kívül kell helyezni. A Fidesz elnöke úgy látja, lehet érveket találni egészségügyi vagy oktatáspolitikai megoldások mellett és ellen, de a lényeg az, hogy a nyugdíjasokat becsapták, "ezért ők is úgy látják, az a jó, ha elmegyünk és három igennel fogunk szavazni".

A fiataloknak azt tanácsolta az ellenzéki vezető, hogy ha szüleik, nagyszüleik munkájára igent akarnak mondani, menjenek el szavazni és válaszoljanak igennel a kérdésekre.

A nyugdíjasokkal lezajlott találkozót követően a politikus "benézett" a Legvidámabb barakk nevű, a szocializmus egykori jelképeivel és vezetőinek képmásával díszített vendéglátóhelyre, váltott néhány szót a tulajdonossal és az ott időzőkkel, majd a Dunaújvárosi Főiskolán a hallgatói önkormányzat vezetőivel folytatott kötetlen beszélgetést az idén nyáron Dunaújvárosban megrendezendő EFOTT-ról.

Forrás: MTI