Gyurcsány retteg a népszavazástól

Gyurcsány Ferenc retteg a népszavazástól és annak következményeitől - mondta Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője, aki az MTI-nek nyilatkozva a miniszterelnökkel készült, szerdán megjelent lapinterjúra reagált.

A kormányfő Népszabadság-cikkben elképzelhetőnek tartotta, hogy a Fidesz megnyerheti a március 9-i népszavazást, de hozzátette: biztos abban, hogy a népszavazás politikai értelemben már megbukott, a Fidesz március 10-ét elvesztette.

"Lehet, hogy lesz több mint kétmillió igen szavazat. De a Fidesz csak március 9-ét nyerheti meg, 10-ét már elvesztette. Háziorvosoknak, kórházaknak, egyetemek vezetőinek kell majd a szemébe néznie" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

Navracsics Tibor reagálásában hangsúlyozta: azért ez az "ostoba vádaskodás", mert Gyurcsány Ferenc retteg magától a népszavazástól, és annak következményeitől is, holott a referendum pontosan arra ad lehetőséget, hogy az emberek végre véleményt nyilvánítsanak - most már a valós információk birtokában - a kormány politikájának alapjairól.

A Fidesz frakcióvezetője közölte: a konvergenciaprogram tartalmazta, hogy az egészségügyből és az oktatásból is pénzkivonás történt, ezért ha a népszavazás döntése értelmében el kell törölni a vizitdíjat, a kórházi napidíjat és a tandíjat, akkor elsősorban a kormánynak kell elszámolni, hova tette azt a pénzt, amelyet a rendszerből kivontak, és amelynek következtében a mostani "összeomlás közeli" helyzet előállt.

Nekik kell ezt a pénzt visszatenni a rendszerbe, és ezt maga Gyurcsány Ferenc is pontosan tudja, retteg ettől a következménytől, és ezért vádaskodik ilyen indulatosan - mondta Navracsics Tibor. Hozzátette: a miniszterelnökkel ellentétben a Fidesz a háziorvosoknak, kórházak, egyetemek vezetőinek a szemébe fog nézni, és meg fogja nekik mondani, hogy Gyurcsány Ferencnél keressék a hiányzó pénzt.

Arra a felvetésre, hogy a miniszterelnök az interjúban emlékeztetett arra, a Fidesz 1998-ban a kormányprogramjában több biztosítót ígért az egészségügyben, Navracsics Tibor azt mondta, 1998 őszén az egyik első, többnapos kormányülés foglalkozott a több-biztosítós rendszerrel, és akkor az Orbán-kormány a szakértőket meghallgatva úgy döntött, elveti a modellt, mert negatív következményekkel járna a magyar társadalomra nézve.

Gyurcsány Ferenc tanulhatna ebben a tekintetben Orbán Viktortól, hiszen ha a jelenlegi miniszterelnök a szakmai területek véleményét meghallgatta volna, valószínűleg eltekintett volna a vizitdíj vagy a több-biztosítós rendszer bevezetésétől - jegyezte meg a fideszes politikus.
A kormányfő az interjúban arról is beszélt, hogy a jelenleginél legalább havi 30-50 ezer forinttal többet kell kapniuk azoknak a pedagógusoknak, akik a leszakadó gyerekekért vállalják a harcot, illetve a kormány tervei szerint a tulajdonosi programban "pár ezer forintért hozzá lehet majd jutni egy belátható időn belül százezer forintot érő részvényhez".

A Fidesz frakcióvezetője megjegyezte: ezek egyelőre bejelentések, "majd meglátjuk, mi lesz belőlük". Emlékeztetett arra, hogy Gyurcsány Ferenc 2005-ös, Új Magyarország, új politika című beszédében is több bejelentést tett, például "befejezte" a négyes metrót és "megépítette" az ötös metrót is, de ezekből sem lett semmi.

Forrás: MTI