Feledékeny? Lehet, hogy magas a vérnyomása?

Négymillió embert érint a magas vérnyomás betegség Magyarországon. A Magyar Hypertonia Társaság által közzétett adat döbbenetes: majdnem minden második embernek van vérnyomás problémája, de sokan nem tudnak róla, mások pedig hiába tudják, nem vesznek tudo

Többszázezer ember él Magyarországon magas vérnyomással, de nem tud róla, így nem is kezelik. Ez azért is veszélyes, mert akár évek is eltelhetnek, mire diagnosztizálják a betegséget, ugyanakkor addigra a legtöbb esetben szövődményeket idéz elő, és károsítja a szerveket. Az állandósult magas vérnyomás tíz-tizenöt év alatt észrevétlenül súlyos érelmeszesedést okoz az életfontosságú szervek – az agy, a szívizomzat, a vese és a szem – ütőereiben. Ilyenkor már sokkal kisebb esély van a gyógyulásra, mint az időben felfedezett magas vérnyomás betegségnél.

A magas vérnyomás lehetséges szövődményei

Agyér-elmeszesedés: az agy kis erei fokozatosan beszűkülnek. Kezdetben nem jár súlyos tünetekkel. A beteg kissé feledékenyebb lesz, majd egyre súlyosabb lehet az emlékezetkiesés, illetve a koncentrációs képesség csökken.

Agyi infarktus, stroke: amikor egy nagyobb ütőeret vérrög zár el. Az a terület, amely így kiesik a vérellátásból, elhal. Leggyakoribb tünetek: végtag gyengeség vagy -bénulás, a száj félrehúzódása, beszédzavar.

Agyvérzés: a magas vérnyomás miatt az agy egyik nagyobb ere megreped, a vér elönt egy agyterületet, így az működésképtelenné válik.

Szívelégtelenség: a szív kisebb ütőerei elmeszesednek, az erek beszűkülnek, a szív vérellátása romlik.

Szívinfarktus: egy nagyobb koszorúér hirtelen elzáródása idézi elő. Tünetei: mellkasi fájdalom, halálfélelem, vérnyomásesés, nehézlégzés, verejtékezés.

Veseelégtelenség: a vesében a magas vérnyomás következtében károsodhatnak a kisebb erek és a vese teljes állománya.

Szemproblémák: a hirtelen fellépő magas vérnyomás hatására megrepedhetnek a szemfenék erei, ami látászavart okoz. Tartósan magas vérnyomás a szemben is érelmeszesedést és vérellátási zavarokat, és ezzel helyi sejtpusztulást idéz elő. Súlyos szövődmény a recehártya ereinek trombózisa, amely hirtelen vaksággal jár.

Mit tehetünk?

Időnként (félévente, évente) ellenőriztessük vérnyomásunkat! Ebben segítenek mostantól a patikusok is. A gyógyszerész szervezetek az Erős Antónia által alapított Egy csepp figyelem Alapítvánnyal közösen csaknem három éve indították útjára a patikai programokat, amelyekben elsőként 2005 novemberében bevezették a vércukormérést a narancssárga felkiáltójeles patikákban. Ma már 530 ilyen gyógyszertár van az országban, amelyekben jelképes összegért bárki megmérheti a saját vércukrát. Csak az első évben több tízezer ember használta ki a lehetőséget. A programok folytatásaként a patikák egy része –mintegy 200 gyógyszertár- elkezdte az ingyenes vérnyomásmérést is, a többiek fokozatosan kapcsolódnak be.



Az Egy csepp figyelem Alapítvány a gyógyszerészekkel közösen a jövőben tervezi a koleszterinmérés bevezetését is gyógyszertárakban, és ily módon a metabolikus szindróma, valamint a diszlipidémia programok megavlósulhatnak néhány éven belül.

Az Alapítvány tovább folytatja 2008-ban népszerű programjait. Idén is számos családi rendezvényen, sporteseményen és egyetemeken, főiskolákon lesznek ott az Alapítvány munkatársai ingyenes vizsgálatokkal és tanácsadással. November 16-án, pedig ismét lesz Egy csepp Világnap a SYMA csarnokban.

A sok program megvalósításában Ön is segítheti az Egy csepp figyelem Alapítvány munkáját adója 1%-ának felajánlásával (adószámuk:18255858-2-43)