Indonézek az Urániában

Indonéz filmfesztivál kezdődik csütörtökön a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban, az érdeklődők hét díjnyertes alkotást láthatnak - tájékoztatta a mozi az MTI-t.

Az első alkalommal megrendezendő vetítéssorozat célja, hogy "bevezesse a magyar nézőt az indonéz filmek világába, azt remélve, hogy ezzel még erősebbé válhat a két ország közötti kapcsolat és a kölcsönös együttműködés" - közölte Bakos Edit, az Uránia ügyvezető igazgatója.

Az ismertetés szerint a hétnapos rendezvény nyitófilmje Garin Nugroho Szerelem egy szelet kenyéren című 1991-es alkotása, amely a városi fiatalság szexuális traumáját dolgozza fel.

Az érdeklődők láthatják Usmar Ismail 1961-es rendezését, a Hőst, amely 1947-ben, az indonéz függetlenségi harcok idején játszódik.

A programban szerepel Asrul Sabi 1961-ben készült Szögesdrót kerítés című munkája, amely egy indonéz háborús tisztről szól, aki a holland gyarmati kormánynak dolgozik, "az univerzális humanizmus" és a "humánus hős" megtestesítője.

Az Uránia műsorra tűzi Teguh Karya Anya (1986) című filmjét. A Dzsakartában élő özvegyasszony családi és nemzetiségi problémákkal találja szembe magát.

A kínálatban megtalálható Hanny Saputra 2005-ös Szív című munkája; a film egy fiú (Farel) és egy lány (Ráhel) története, akik gyermekkoruk óta ismerik egymást, barátok. Amikor a fiú beleszeret Lunába, Ráhel ugyan bíztatja, de valójában féltékeny.

Az összegzés szerint Rudy Sujarwo alkotása, A kilenc sárkány (2006) három olyan embert mutat be, akik gyilkolásból élnek. Készülődnek a bűnös világ elhagyására, de az életüket megváltoztató esemény már későn érkezik, nem tudnak kiszállni.

Deddy Mizwar vígjátéka, a Naga Bonar második része (2007) a megöregedett zsebtolvaj, Nagobar egyetlen fiáról szól. A film a generációs ellentéteken túl a hazaszeretet, a hagyományos értékek és a szerelem témáit is boncolgatja - tudatta az Uránia.

Forrás: MTI