Fidesz és Fidel

A Fidesz üdvözli Fidel Castro lemondását, hiszen a kubai államtanács elnöke körül kialakult személyi kultusz fontos támasza volt az ország kommunista diktatúrájának - mondta a Fidesz külügyi kabinetjének vezetője kedden az MTI-nek.

Németh Zsolt szerint Magyarország a szabad világ részeként nem elégedhet meg kevesebbel, mint a teljes kubai rendszerváltozás követelésével, beleértve az emberi jogok tiszteletben tartását, a szabad választásokat, a demokrácia megteremtését.

A Fidesz bízik abban, hogy az ebbe az irányba tett első, nem jelentéktelen lépés Castro lemondása - értékelt a politikus. Úgy vélte, bármilyen kubai belpolitikai eseményt csak a teljes rendszerváltozás céljának mércéjével érdemes mérni a későbbiekben. Megjegyezte: ahogy a Szovjetunió, a Varsói Szerződés és a milosevicsi diktatúra megdönthető volt, úgy Castro diktatúrája is megdönthető.

Fidel Castro kedden jelentette be, hogy lemond a kubai államtanács elnöki (államfői) tisztségéről. A "líder máximo" ezt a kommunista párt hivatalos szócsövének számító Granma című újság internetes kiadásában közölte. Üzenetét elemzők úgy értelmezik, hogy a kubai vezető végérvényesen bejelentette visszavonulását. A kubai elnök betegsége miatt egyébként már csaknem 19 hónapja nem vesz részt a hatalom gyakorlásában.

A távozó elnök mintegy fél évszázadon át irányította a karib-tengeri szigetországot, azóta, hogy 1959-ben fegyveres forradalom élén megragadta a hatalmat. A közelmúltban tartott parlamenti választásokon Fidel Castrót ismét képviselővé választották.
Forrás: MTI