Örményfigyelő delegáció indul

Az Európai Parlament választási megfigyelő delegációt küld Örményországba a 2008. február 19-21-én esedékes elnökválasztások idejére. A négytagú delegáció tagja Dobolyi Alexandra, európai parlamenti képviselő, a Szocialista Internacionálé FÁK és Kaukázus

A program szerint a delegáció találkozik Peter Semneby-vel, az Európai Unió dél-kaukázusi speciális megbízottjával, Mr John Prescott-tal, az Európa Tanács parlamenti közgyűlési delegációjának vezetőjével, az Európai Bizottság örményországi delegációjának vezetőjével, illetve az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet választási megfigyelési delegációjának vezetőjével és más magas rangú tagjaival.

A delegáció tagjai megbeszéléseket fognak folytatni mind a kilenc elnökjelölttel, akik részt vesznek az elnökválasztáson. A jelöltek között van a jelenlegi miniszterelnök, a kormányzó Republikánus Párt elnöke Serzh Sargsyan és Örményország volt elnöke Levon Ter-Petrossian is, akik egyben a legnagyobb esélyesei is a februári elnökválasztásoknak.

Háttér:

A 2008. február 19-21-én esedékes elnökválasztás egy újabb fontos lépés az ország további demokratizálódásnak irányába, így ez rendkívül fontos mérföldkő Örményország szempontjából a 2007. május 12-én tartott parlamenti választásokat követően.

Az Örmény Köztársaság elnökét ötéves ciklus idejére választják meg az állampolgárok. A hivatalban lévő elnök Robert Kocharian az alkotmányban rögzítettek szerint már nem indulhat, hiszen már betöltötte kétszer egymás után e posztot.

Ami a jelölteket illeti kilenc jelölt adta le az összes szükséges dokumentumot a Központi Választási Bizottságnak, a 2007. december 6-ai határidő lejártáig.

Az elkövetkező elnökválasztás az ötödik lesz az ország életében az 1991-ben kikiáltott függetlenség óta. Az örmény alkotmány értelmében az első körben az válhat az ország elnökké, aki az összes szavazat 50%-át megszerzi, máskülönben a két legtöbb szavazatot kapott jelölt lép a két héttel rákövetkező második fordulóba, ahol egyszerű többség alapján döntenek az elnök személyéről.

Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja

Forrás: MTI