Orbán: A vizitdíj rejtett adó

Rejtett adónak nevezte Orbán Viktor a vizitdíjat és a kórházi napidíjat hétfőn Tatabányán, a Szent Borbála Kórház vizitdíj befizetésére szolgáló ablaka előtt tartott sajtótájékoztatóján és kijelentette, mivel az adócsökkentés ismét slágertéma, ha valaki a

A Fidesz elnöke ezt megelőzően a Háziorvosok Egyesülete és a Magyar Orvosi Kamara tatabányai szervezeteinek meghívására orvosokkal, egészségügyi dolgozókkal és patikusokkal találkozott a kórházban.

Orbán Viktor újságírói kérdésre elmondta, a Fidesz egészségügyi kabinetje készen áll, hogy a sikeres népszavazás után benyújtsa a parlamentnek azokat az indítványokat, melyek "megnyugtató módon rendezik a kórházak és a háziorvosok működésének rendjét".

A párt elnöke kijelentette, emelni kell a fejpénzt, az amortizációt el kell ismerni a háziorvosok működésében, csökkenteni kell az adminisztrációs terheket és bízni kell az orvosokban, mert a mostani gyakorlat "diktátumokban gondolkodik, fenyegetőzik és ellenőriz". Nem társként vonja be az egészségügy irányításába az orvosokat, hanem "kifejezetten előre kódoltan szabályszegőknek, visszaélőknek, jogszabályok alól kibújni akaró egyedeknek állítja be őket" - mondta.

A legnagyobb ellenzéki párt vezetője szerint vissza kell adni a bizalmat az orvosok iránt mert "az orvostársadalom összetartó volt (...) és mindig is fontosabbnak tekintette a hivatását, mint a hivatásával együtt járó anyag juttatásokat".

A Fidesz elnöke beszámolt arról, hogy az orvosok elmondása szerint a vizitdíj rengeteg adminisztrációs költséggel jár, sok időt visz el, és költségei megközelítik azt az összeget, amit be kell szedni.

Forrás: MTI