Orbán szerint sok a düh, a harag ma az emberekben

A március 9-re kiírt népszavazás eltér az eddigiektől: a korábbiaknak "a természete más volt", mert azok általában elvont, elméleti politikai kérdésekről szóltak - mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a Hír TV péntek esti műsorában.

Az elmúlt években a népszavazásokon az emberek "mindennapi életétől távoli kérdéseket" vetettek fel, mint az európai uniós tagság, a NATO-tagság, vagy a kettős állampolgárság, ami nem motiválta őket a népszavazáson való részvételre - válaszolta a Fidesz elnöke arra az újságírói felvetésre, hogy a népszavazásokon általában alacsony a részvétel, amely gyakran az érvényességi küszöböt sem éri el.

A gazdaság kérdéseiről szólva Orbán Viktor Demján Sándor vállalkozót idézve azt mondta: "ha így mennek tovább a dolgok, Magyarország Európa legszegényebb országává válik". Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy az emberek "frusztrálttá kezdenek válni attól, hogy csak rossz hírek érkeznek" az országról. A pártelnök egyetértését fejezte ki a vállalkozó kijelentésével, amely szerint tenni kell az ellen, hogy ne "hét-nyolc kötvénytulajdonos" irányítsa Magyarország politikai életét.

A külföldi befektetőkkel kapcsolatban kijelentette: a magyar állampolgároknak tudniuk kell, hogy "mi vagyunk itthon, és ennek érvényt fogunk szerezni." Vélekedése szerint "ezért fontos, hogy az emberek mindig is úgy érezzék, hogy a magyar kormány, a teljes magyar állam, a maga államapparátusával, hatalmi szerveivel, adórendszerével" mellettük áll.

A kormány jelenlegi munkáját értékelve megjegyezte: "Ha hiányzik az egyenesség, az őszinteség, az egész kormányzati munka megbicsaklik". A politikai közéletet azzal jellemezte, hogy hiányzik "a pártok feletti nemzeti egyetértés".

Forrás: MTI