MDF: Szocialisták akadályozzák a népszavazást

Az MDF hatvani szervezete gyáva és a demokrácia szellemével ellentétes döntésnek tartja, hogy a szocialista és a lokálpatrióta képviselők több ezer hatvani kérése ellenére megakadályozták az MDF ingyenes parkolásról szóló népszavazási kezdeményezését.

"Ezzel problémát okoznak a hatvaniaknak és a környéken élőknek, mert nem tudják könnyen és ingyenesen elérni a belvárosban található intézményeket" - írta szombaton Hegedűs Máté, a pártszervezet elnöke az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatban.

Nem lesz népszavazás a parkolási díjról Hatvanban - az önkormányzat döntéséről még pénteken tájékoztatta az MTI-t a város önkormányzatának sajtószóvivője.

A képviselő-testület azt követően dönthetett a kérdésben, hogy a népszavazást kezdeményező állampolgárok száma nem érte el a helyi választópolgárok 25 százalékát. Utóbbi esetben kötelező lett volna a referendum kiírása - közölte Bánki Árpád.

A szocialista, illetve a lokálpatrióta városatyák, összesen 12-en elutasították az MDF által kezdeményezett népszavazás kiírását, amelyet csupán a Fidesz-KDNP-frakció három képviselője támogatott - tette hozzá a referens.

"Egyetért-e ön azzal, hogy Hatvan város területén a parkolóhelyek használatáért ne kelljen parkolási díjat fizetni?" - ezt a kérdést nyújtotta be hitelesítésre a helyi jegyzői hivatalba az MDF hatvani szervezete.

Az íveket végül a 17.693 szavazati joggal rendelkező polgár közül csak 2.240-en írták alá érvényesen. Vagyis a referendumot kezdeményezők aránya nem érte el a 25 százalékot, viszont meghaladta a helyiek 10 százalékát.

Ebben a helyzetben, a helyi rendelet szerint ugyan a képviselő-testületnek foglalkoznia kellett a kezdeményezéssel, ám a városatyák saját belátásul szerint dönthettek a referendum sorsáról.
Forrás: MTI