Nincs koalíciós feszültség

Nincs koalíciós feszültség a fővárosi MSZP és SZDSZ között a BKV használtbusz-beszerzési tender kapcsán - cáfolta a két frakció vezetője az MTI-nek csütörtökön az erről szóló lapinformációkat. John Emese (SZDSZ) elmondta, hogy semmilyen negatív jelzést ne

Közölte, hogy szakmai véleménynyilvánítások voltak ez ügyben Lakos Imre városüzemeltetési bizottság elnök és Dancs Gábor közlekedési tanácsnok részéről. A frakcióvezető rámutatva, hogy a busztendert teljesen szakpolitikai kérdésnek tekintik, felhívta a figyelmet arra is, hogy ez ügyben vizsgálatot kell lefolytatni.

John Emese cáfolta azt a Népszabadság című lapban megjelent hírt is, miszerint az SZDSZ gyengíteni szeretné Hagyó Miklós MSZP-s főpolgármester-helyettes pozícióját. Közölte, azt szeretné, "ha együttműködve tudnának tisztán látni ebben az ügyben". A politikus rámutatott, ha Lakos Imre nem lép, nem kezdeményezi ez ügyben a szakbizottság összehívását, akkor rajta marad a felelősség. A városüzemeltetési területért a városvezetésben természetesen Hagyó Miklós felel, de "egy ilyen gyanú esetén, ami felmerült" elengedhetetlen, hogy az SZDSZ szakpolitikusai fellépjenek, főként ha az önkormányzati testület felelős vezetői - jegyezte meg.

John Emese hangsúlyozva, hogy jelenleg nincs szó vezetőváltásról a BKV-nál, leszögezte azt is, ha bármikor ilyen helyzet lenne, ragaszkodik pályázat kiírásához erre a posztra.

A Népszabadság című lap csütörtökön azt írta: a szocialisták nehezményezték, hogy a szabaddemokrata politikusok Hagyó Miklós főpolgármester-helyettesre próbálták "rátolni" a buszbeszerzési botrányt, miközben az SZDSZ-es Lakos Imre által vezetett bizottság is jóváhagyta korábban a busztendert. A lap szerint az MSZP eddig nem kontrázott az SZDSZ-politikusok bírálatára. De ha ez így folytatódik, fel fogják venni a kesztyűt - nyilatkozták a lapnak név nélkül nyilatkozó MSZP-sek.

Steiner Pál (FMSZP) is leszögezte, hogy nincs semmilyen koalíciós feszültség. Mint mondta,az MSZP-frakció saját kérésére meghallgatta a héten Antal Attila BKV-vezérigazgatót. A szocialisták egyetértetek a Főpolgármesteri Kabinet döntésével, hogy a BKV felügyelőbizottsága vizsgálja ki az ügyet, és várják ezt a jelentést.

Steiner Pál közölte, hogy a szocialisták részéről semmilyen üzenet nem hangzott el a koalíciós partnernek a frakcióülésen. Azt nem vitatta a politikus, hogy a frakcióülésen szóba került Lakos Imre véleménye. Ez azonban már a kabinet ülésén is felvetődött - jegyezte meg.

A frakcióvezető megjegyezte: a kabinet ülésén ő valóban szóvá tette azt, hogy a koalíciós partnerek között nagy hangsúlyt kell fektetni az egyeztetésekre. A koalíciós partner bizottsági elnök nem teszi helyesen, ha konzultáció nélkül összehív egy bizottsági ülést. "Ezt a véleményt most is fenntartom" és ez nem függ össze a BKV busztender ügyével. Bármilyen rendkívüli bizottsági ülés összehívása előtt a szabaddemokrata elnöknek egyeztetnie kell a koalíciós partnerrel - hangsúlyozta a frakcióvezető.
Steiner Pál nem kívánt reagálni azokra a lapinformációkra, hogy egy, vagy több, esetleg az egész BKV felső vezetés távozhat rövidesen a posztjáról. Közölte, hogy nincs véleménye ez ügyben, nem is lehet. Erre megvannak az illetékes javaslattevő szervek. Az ügy a gazdasági bizottság hatáskörébe tartozik "és ha valaha is egyáltalán sor kerül ilyen javaslatra, előtte az MSZP-frakció meg fogja tárgyalni". Nem ismert a frakció előtt ilyen javaslat, ez jelenleg nem több sajtópletykánál - szögezte le.

Lakos Imre az MTI-nek határozottan cáfolta azt a lapinformációt, miszerint az általa vezetett bizottság hagyta volna jóvá a buszvásárlási tendert. Közölte, hogy a testületnek nem is volt alkalma jóváhagynia ezt, mivel a tendert a BKV írta ki. Mindaddig a BKV belügye volt az egész kérdés, míg január végén a Fővárosi Közgyűlés elé nem került a buszvásárláshoz szükséges pénzátcsoportosítási kérelem.

A szabaddemokrata politikus hangsúlyozta, hogy számára nem az a kérdés, hogy mi van a tenderrel, hanem az , hogy mi lesz a városban, lesznek-e új vagy használt buszok, illetve hogy mi a helyzet a cég járműbeszerzési programjával.

Forrás: MTI