Gráf: Jogos volt a támogatás

Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter szerint egyértelműen jogszerű volt az agrártámogatás, amelyet Ficsor Ádám, az agrártárca volt szakállamtitkára, jelenleg Gyurcsány Ferenc kabinetfőnöke szülei gazdasága kapott.

Az FVM-ben a támogatások odaítélésekor és azon kívül is minden gazdálkodót egyformán kezelnek, nem firtatják, bal- vagy jobboldali érzelmű, mint ahogyan azt néha a jobboldali sajtó teszi - jelentette ki az agrártárca vezetője csütörtökön az MTI-nek.

Mint mondta, amikor az agrártárcához fiatalokat vitt, elsődleges szempontja volt, hogy olyanok legyenek, akik kötődnek a mezőgazdasághoz, ebben a környezetben éltek gyermekkoruk óta, és ismerik a szakmát is.

A pályázatokból senkit nem lehet kizárni azért, mert az apja, testvére, esetleg gyermeke továbbra is a mezőgazdaságban dolgozik, miután ő más munkahelyre került - jegyezte meg.

Százmilliós uniós támogatást kapott Ficsor szüleinek cége A Hír TV szerdán arról számolt be, hogy a miniszterelnök frissen kinevezett kabinetfőnöke szüleinek cége mintegy százmillió forint uniós támogatást kapott még 2005-ben az FVM-től. A Heliszolg Kft.-nek az Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Programból erőgép vásárlásra 28 millió, mezőgazdasági tároló létesítésére 65 millió forint jutott. A televízió információi szerint a Ficsor-szülők nem sokkal az uniós támogatás elnyerése után újították fel a Tokaj mellett fekvő birtokukat.

Gráf József hangsúlyozta: Ficsor Ádám édesapja jogszerűen kapott gabonatároló létesítéséhez támogatást, mert azt mindenki megkapta, aki nem állt valamiféle büntetés alatt, például nem foglalkoztatott feketemunkásokat. Kifejtette: a géptámogatást jogszerűen vették igénybe, mivel ott a felhasználható forráskeret erejéig szintén mindenki részesülhetett támogatásba, aki a sorrendiségnek megfelelt.

Az agrártárca irányítója emlékeztetett arra, hogy az új összeférhetetlenségi törvény, amely májusban lép életbe, szigorítja az összeférhetetlenségi szabályokat a közvetlen hozzátartozóknál. A jelenleg érvényben lévő jogszabály csak a közös háztartásban élőkre vonatkozik.


Forrás: MTI