Egyeztetések Koszovóról

Úgy tűnik, hogy nagy vonalakban egyetértés van a pártok között abban, hogy Magyarország milyen álláspontot foglaljon el Koszovó ügyében - mondta az európai ügyek, illetve a külügyi bizottság pénteki együttes zárt ülését követően Göncz Kinga külügyminiszte

Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke azt mondta, a Fidesz arra kérte a kormányt, hogy amennyiben kimondják Koszovó függetlenségét, akkor ismerje el és az Európai Unió meghatározó tagállamaival összehangoltan kezdeményezze a diplomáciai kapcsolatok kialakítását.

Az ellenzéki politikus a rendezés fontos vonatkozásának nevezte, hogy nem csupán egy független állam jön létre, de születik egy új területi autonómia is.

A koszovói parlament olyan eljárási szabályt fogadott el pénteken, amely lehetővé teszi a függetlenség kikiáltásához kapcsolódó törvények jóváhagyását 24 órán belül. A képviselők azért változtatták meg a szabályokat, hogy azonnal cselekedhessenek, amint Hashim Thaci miniszterelnök proklamálja az elszakadást Szerbiától. Az előkészített törvények Martti Ahtisaari ENSZ-megbízottnak a tervén alapulnak, amely nemzetközi felügyelet alatt megvalósuló függetlenséget irányoz elő a tartománynak. A miniszterelnök várhatóan péntek délután sajtótájékoztatón jelenti be, mikor kerül sor a függetlenség kikiáltására.
Forrás: MTI