Változik a drogfüggők kezelése

Jelentős változások történtek a pszichiátriai, ezen belül a drogbetegek ellátásában az elmúlt 15-20 évben, egyre inkább előtérbe került a gyógyszeres terápia - mondta az Országgyűlés kábítószerügyi eseti bizottságának szerdai ülésén Matejka Zsuzsa, az egé

Az orvosok kezébe olyan új lehetőségek kerültek a gyógyszeres ellátásban, ami lehetővé teszi hogy a betegeket egyre inkább ilyen terápiával kezeljék a pszichiátriai intézetekben történő ellátás helyett. E lehetővé teszi, hogy életük nagy részét családi körben tölthessék, "minőségi életet" éljenek - mondta az a szakállamtitkár az ülést követően az MTI-nek.

Tudatta: jelenleg évente 16 milliárd forintnál többet költenek az ilyen jellegű gyógyszerek finanszírozására.

Hozzátette: az aktív ágyak csökkentése után abba az irányba szeretnének elmozdulni, hogy a nappali több órás intenzív ellátás arányát növeljék, aminek keretében gondozást, lelki ellátást is kapnak az arra rászorulók a gyógyszeres kezelés mellett. Ennek hatására az elmúlt időszakban optimálisan alakult az aktív ágyak kihasználása, átlagosan 70-80 százalékos volt.

Súlyos problémának nevezte Matejka Zsuzsa, hogy a szakember-ellátottság nem megfelelő a pszichiátriához kapcsolódó területeken, a fiatalok nem szívesen választják ezt. Ezért - tette hozzá - a minisztérium azt tervezi, hogy, a rezidens-képzésben olyan ösztönzési szisztémát fog bevezetni, ami a hiányszakmák irányába mozdítja el a pályakezdő orvosokat.

Az ülésen többen kifogásolták a pszichiátriai szakterületeken dolgozók alacsony jövedelmét, beleértve ebbe az orvosok mellett a szakgondozók fizetését is.
Forrás: MTI