Nem zavarja a szívet az iPod

Biztonságosan hordhatják az iPod készülékeket a betegségük miatt szívritmus-szabályozóval élő emberek is. Ma már milliók élnek világszerte pacemakerrel, és mivel fölvetődött annak a veszélye, hogy a mind kisebb, hordozható zenekészülékek a testen viselve

Howard Bassen, az FDA szakembere és munkatársai az iPod lejátszókból négy gyártmányt vizsgáltak. Megmérték, hogy az alacsony frekvenciájú mágneses tér, amit ezek a készülékek kibocsátanak, befolyásolja-e a pacemaker működését. A vizsgált iPod típusok között volt egy standard iPod, egy nano-, egy "shuffle", és egy videováltozat.

A pacemaker kételektródás készülék volt és azt vizsgálták, hogy a lejátszótól egy centiméterre elhelyezve, megváltozik-e a szívritmus-szabályozó elektromos működése, ha az iPod maximális hangerővel zenél. A vizsgálatot az tette szükségessé, hogy az amerikai médiában több hír látott napvilágot, mely szerint az iPod megzavarta néhány szívbeteg ritmusszabályozójának a működését, ami életveszélyes állapotot idézhet elő.

A riasztó hírek egyes esetekről szóltak: voltak olyan pacemakerrel élő emberek, akik szeretve a zenét, iPodot hordtak maguknál és amikor azt hallgatták, szédülni kezdtek. Amikor orvos is megvizsgálta ezt a föltételezett összefüggést azt találta, hogy az iPod befolyásolta a ritmus-szabályozó elektromos rendszerét.

Egy ilyen érdekes esetet az egyik szakorvos a Heart Rhythm tudományos folyóiratban ismertette és azonnal fölvetődött, hogy ha ez igaz, az iPod lejátszókon, a balesetek elkerülése végett föl kell tüntetni ezt a veszélyt.

Bassen és munkacsoportja a vizsgálat befejezése után rámutatott: "mérési adataik szerint az iPod készülékek igen gyenge mágneses teret hoznak létre. Ennek alapján kizárható, hogy ezek a zenejátszók befolyásolnák a pacemakerek biztonságos működését". Az FDA munkatársainak megnyugtató eredményei a BioMedical Engineering szaklapban jelentek meg.

Forrás: MTI