Megint az egészségbiztosítási törvényt tárgyalják

A szokásos parlamenti menetrendtől eltérően tárgyalja hétfőn az Országgyűlés a visszaküldött egészségbiztosítási törvényt, illetve a Fidesz törvényt megerősítő népszavazási kezdeményezését. A frakciók előzetes nyilatkozatai alapján előbbit várhatóan elfog

A tavaszi ülésszak első napján, hétfőn a napirend előtti felszólalások után négyórás időkeretben tartják meg a köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött egészségbiztosítási törvény vitáját, majd zárószavazásra kerül sor. Az MSZP és az SZDSZ bejelentette, hogy tavaly december után ismét igennel voksol. ez alól a szocialista frakcióból senki sem kapott felmentést, Karsai József ugyanakkor jelezte, nemmel fog voksolni, Farkas Imre pedig azt mondta, nem kíván a teremben lenni a szavazáskor.

A koalíciós frakciók közösen nyújtottak be 12 módosító indítványt a törvényjavaslathoz. Többek között nyomatékosítják a törvény preambulumában, hogy egységes marad a társadalombiztosítás, és bekerült az a szövegrész, hogy az egyes pénztárak a tagsági jogviszony létesítését és fenntartását nem köthetik feltételhez. Az egyik módosító szerint a pénztárakban működő felügyelőbizottság három tagjára - az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) javaslatát is figyelembe véve - a vagyonkezelő, egy tagjára a kisebbségi tulajdonos tesz javaslatot. Szintén módosító indítvánnyal érnék el, hogy felügyeleti tanácsban erősödjön a társadalmi kontroll.
Sólyom László köztársasági elnök tavaly decemberben, a parlamenti szavazást követően nem írta alá a törvényjavaslatot, hanem megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek. Az államfő az Inforádiónak adott interjújában csütörtökön úgy fogalmazott, hogy bár értékelése szerint a kormány érdemben is foglalkozott az egészségbiztosítási törvény kapcsán megfogalmazott kifogásaival, továbbra is aggályosnak látja, működhet-e a gyakorlatban az a terápia, amit a kormány a jelenleg rendkívül alacsony hatásfokkal működő egészségügyi rendszer megváltoztatására javasol.
Az egészségbiztosítási törvény záróvitája és zárószavazása után a Ház a Fidesz által kezdeményezett megerősítő népszavazásról szóló határozati javaslatról tárgyal, egyórás időkeretben, majd erről is voksolnak. A kormánykoalíciós pártok már jelezték, hogy nemmel szavaznak.

A Fidesz a hétfői frakcióülésén dönt arról, kezdeményez-e név szerinti szavazást a két voksolásnál.
Navracsics Tibor január közepén jelentette be, hogy megerősítő népszavazást kezdeményeznek az egészségbiztosítási törvényről. Az indítványról ilyen esetben az Országgyűlés dönt, ha elrendeli a népszavazásra bocsátását, a törvényt azután kell a köztársasági elnökhöz aláírásra megküldeni, ha a jogszabályt a referendum megerősítette. Ilyen kezdeményezésre az Országgyűlésben még nem volt példa, szabályrendszere is hiányos.

A parlamentben csak ezután a két napirendi pont után áll vissza a menetrend: a plenáris ülés az interpellációkkal, az azonnali kérdésekkel és a kérdésekkel folytatódik.

Kedden együttes általános és részletes vita lesz az 1 és 2 forintos érmék bevonásáról, a Ház emellett megtárgyalja a lakásmaffia visszaszorításához szükséges további kormányzati intézkedésekről szóló beszámolót.



bts \ bgu

MTI 2008. február 10., vasárnap 4:00

Információ






Előző Következő



Forrás: MTI