Irány Hamburg!

Hamarosan helyi "plattdeutsch" dialektusban köszöntik a városba látogató turistákat a Hamburg határában felállított táblák - így határozott a tartományi parlament.

Az új felirat a "rendes" német szöveg - Hamburg sagt Guten Tag - alatt ékeskedik majd a "kétnyelvű", vagy inkább "németül és dialektusban fogalmazott" táblákon, méghozzá így: Hamborg seggt Goden Dag.

Ez körülbelül olyan a német füleknek, vagy inkább szemeknek, mintha magyarul Hamburg jónapot kíván helyett "Hámburg kíva,n jónápot" lenne a szöveg.

A városi törvényhozásban többséget képviselő konzervatívok által beterjesztett javaslatot természetesen a "plattdeutschul" vitatták meg csütörtökön - mondta el a Hanza-város egyik illetékese. A különös kezdeményezést azzal indokolta, hogy segít a helyi dialektus megőrzésében, és nem mellesleg turisztikai érdekességnek számít majd és így növeli a város bevételeit.

A hamburgi döntést más városok is követhetik a szomszédos Schleswig-Holstein tartományban.
A Németország északi részén igen elterjedt plattdeutsch nyelvjárás sokban hasonlít a hollandhoz és annak Belgiumban beszélt flamand változatához.

Forrás: MTI