Nincs ínyünkre a füves cigi

A marihuána szívása - hasonlóan a dohányzáshoz - fokozza az ínybetegség és foghullás kockázatát - mutatták ki új-zélandi kutatók. Csaknem ezer új-zélandi marihuánafogyasztót vizsgáltak meg a kutatók, és megállapították, hogy az ínybetegség veszélye körükb

Akik ritkábban szívnak füvet, azoknál a kockázat egyenes arányban kisebb.
A kutatók az erős marihuánahasználatot úgy határozták meg, hogy amikor valaki átlagosan 41-szer vagy többször "spanglizik" évente.

"A marihuána hatása az ínyre és fogakra nem áll távol a dohányzás efféle káros hatásától" - mondta W. Murray Thomson professzor, az Otagói Egyetem munkatársa.

Egy amerikai csoport, amely a marihuána legalizálásáért szállt síkra, elhibázottnak minősítette a kutatást, mondván, az erős marihuánafogyasztás meghatározása önkényes, másrészt az ínybetegség veszélyének fokozódását okozhatja alkoholfogyasztás vagy más drog használata.

A kutatók elismerték, hogy számos marihuánafogyasztó dohányzik is, de azt állítják, hogy a statisztikai elemzés azt mutatta: a marihuána a dohánytól függetlenül fokozza az ínybetegség kockázatát.
Forrás: MTI