Fiala majdnem elküldte a Vöröskeresztet Tarlósért

Fiala ma reggeli műsora a Tarlós István utáni hajsza, az örömteli végkifejlet és egy kevésbé vidám dolog, a vasutassztrájk körül forgott. MÁV kontra Orange Ways: most akkor ment a busz vagy nem ment? Ezen kívül pedig népszavazás, Lúdas Matyi, illetve újab

Fiala mindent tűvé tett Tarlós Istvánért; a műsor nagy része telefonálgatással telt, ám a végén sikerrel járt. Két tárcsázás közben szó esett a sztrájkról, illetve a MÁV és az Orange Ways busztársaság „harcáról”: ki volt a hibás, hogy nem indulhattak el a vonatpótló buszok, miért indultak el mégis, illetve elindultak-e egyáltalán. Az Orange Ways vezérigazgatója, Kovács Miklós és a szóban forgó buszok sofőrjei szerint igen, a MÁV dokumentumai szerint nem. Kicsit olyan ez, mint amikor az embernek nincsenek hivatalos iratai, és a szervek közlik vele, hogy ő akkor most nem létezik, hiába áll ott előttük.

Kovács Miklós először a MÁV Start szóvivőjével, Balogh-Fazekas Anitával, majd Gutiné Molnár Mária technológiai osztályvezetővel beszélgetett (illetve elvileg vitatkozott, de ez a hangerőben nem nyilvánult meg) arról, kinek a felelőssége, hogy a társaság vonatpótló buszait kétórányi közlekedés után lemondták. Az ok a MÁV-személyzet hiánya volt, melynek kötelező jelleggel meg kell jelennie miden járaton. Egy ideig az e-mailezés rejtelmeiről vitáztak, ugyanis Balogh-Fazekas Anita szóvivő szerint a MÁV levelét megírta, s bár tele nem sírta, elküldte, Kovács Miklós azonban nem kapta meg. Vajon jó címre küldték? S ha nem, miért nem jött hibaüzenet? A rejtélyt nem sikerült megoldani, mindenesetre az Orange Ways a MÁV rendelkezésére bocsátotta a buszait, és várta az utasokat a Nyugatiban. Sajnos mindezt Rákospalota-Újpesten kellett volna tennie, de így is sikerült néhány kósza utazni vágyót felszedni, és eljuttatni A-ból B-be. Gutiné Molnár Mária végül magára vállalta a felelősséget, amiért nem közölte egyértelműen időben Kovács Miklóssal, hogy a buszok csak a személyzet jelenléte esetén indulhatnak. Fiala az iránt is érdeklődött a vezérigazgatónál, miért vállalták (volna) ingyen a segítséget. Kovács Miklós egy szép hasonlattal szeretett volna élni, mely így kezdődik: „Ha valaki fuldoklik a vízben…” A mondatot nem tudta befejezni. Pár perccel később megint megpróbálta, de akkor sem.

Ezek után a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. örömteli vasúti hírei következtek Béni Gyöngyi kommunikációs vezetőtől, amelyek remekül ellensúlyozták a sztrájk kiváltotta zűrzavart és elégedetlenséget. Megtudhattuk, hogy újjáépül egy vasútvonal, és néhány berendezést is felújítanak. Majd Fiala elnézést kért, amiért „rádiószerűtlenül üzemel”, azaz eredmény nélkül össze-vissza hívogatja Tarlóst. A hallgatók szerint a MÁV-Orange Ways-ügy a magáncégek rugalmasságára és az állami cégek rugalmatlanságára szolgáltatott példát. Fiala megrótta közönségét, amiért a MÁV iránt tanúsított érzelmeik befolyásolják a témához való hozzászólásukat: „Ha ön a térdével megy az orvoshoz, és a fejével operálják meg, senki sem jár jól, sem ön, sem az orvos.”

A Tarlós István utáni hajsza közben egy néni azt javasolta Fialának, próbálkozzon Csintalannál. A betelefonáló Bakáts Tibor Settenkedő véleménye szerint „a néni nagyon közel áll a gonoszhoz”; Fiala pedig a múltkori gulagozás sikere után a témához visszatérve megemlítette, hogy „szóbeli Gulagról van szó a néni kapcsán”, majd tett egy javaslatot e cikk címére: Ludas Matyi a Gulagon. Csakazértse.

Aztán végre sikerült megtalálni Tarlóst, aki után már „majdnem küldtek valami Vöröskersztet”, végül azonban mégsem kellett. A népszavazás fideszes kampányfőnöke egy hallgatói kérdésre reagálva bejelentette, hogy a szavazás eredménytelensége esetén inkább várospolitikusi tevékenységére fog koncentrálni. Egy másik hallgató arra volt kíváncsi, mi a politikus véleménye arról, hogy az SZDSZ szerint ők a szocializmust akarják visszaállítani.

Tarlós István: Sosem gondoltam volna, hogy egy gondolkodói kör ilyen pofátlan lehet; az a gondolkodói kör, amelyből én 1994-ben kiléptem. Van képe kampányolni a tandíj mellett Kóka Jánosnak, aki ingyen végezte el az ország legdrágább egyetemét.

Szó esett arról is, miért pont az orvosokat és a pedagógusokat szemelte ki magának a kormány. Tarlós szerint úgy néz ki, hogy néha bele kell nyúlni a nagy ellátórendszerekbe, valamint gazdasági érdekeltség is fűződik hozzá. A „nem megyek el szavazni, mert a nemmel saját magamnak teszek rosszat, az igen mögött pedig nincs koncepció” gondolkodású állampolgárokhoz szólt Fiala és beszélgetőpartnere: szerintük az elutasításnak és a koncepciónak nem feltétlenül kell egymással párhuzamosan jelentkeznie. Egy hallgató véleménye szerint tönkre fognak menni az orvosok, ha nem lesz vizitdíj; Tarlós azonban pontosított: az orvosoknak nem vizitdíj-, hanem egyszerűen forráshiányuk van. Végül pedig a politikus arra kért mindenkit, hogy ha gondjuk van vele, neki mondják; „ne a nyolcvanhat éves édesanyját hívogassák mindenféle elállatiasodott szabadgondolkodók éjjel kettőkor”.

A műsor szerkesztett változatát hajnali fél egy és két óra között hallgathatják meg a Pont FM 88.1-en.