Szocdem frakció alakulhat az Országgyűlésben?

Januárban Óbudán és Zuglóban is több MSZP-s önkormányzati képviselő döntött úgy, hogy ezentúl az MSZDP színeiben folytatja a politizálást. Arról, hogy most tulajdonképpen egy régi párt fokozatos újjáalakulásának vagyunk-e tanúi vagy csak az MSZP-n belüli

Az óbudai és a zuglói pártbelépések kapcsán milyen következtetést lehet levonni? Egymással össze nem függő egyedi esetekről van szó, vagy ez egy folyamat kezdete?

Is-is. Olyan értelemben egy folyamat, hogy többen, akik szorosabban kötődnek a szociáldemokrata értékekhez, azokat ezek a mostani szociálliberalizmustól a neoliberalizmus felé elmozduló események közelebb hozzák az általunk képviselt értékekhez. Arról én nem tudok, hogy ezek a bizonyos esetek, amiket ön említ összefüggenének, illetve, hogy lett volna bármilyen biztatás a különböző szervezetek között. Az MSZDP-be való átlépéseket úgy vettük tudomásul, hogy az érintett képviselőknek el kellett fogadniuk az MSZDP és az MSZP között fenn álló együttműködési megállapodást.

Ebben a bizonyos megállapodásban, amit említ, ön és Gyurcsány Ferenc megegyezett abban, hogy egyik párt sem fogja a másik kárára növelni tagjai számát. Most ezekkel a zuglói és óbudai esetekkel ez most mégis megdőlni látszik.

Igen, valóban volt ilyen megállapodás, de én ezeket az MSZP-ből való ki- illetve az MSZDP-be való belépéseket minden esetben előzetesen egyeztettem az MSZP vezetőivel, akik áldásukat adták.

Mi a véleménye a pártját érő azon kritikákról, hogy az MSZDP tulajdonképpen csak egy fiókpártja az MSZP-nek, és annyira egybe vannak olvadva, hogy az MSZDP-nek így nincs is sok értelme?

Azt hiszem sokan szeretnék, ha ez így lenne, de ha fiókpárt lennénk, nem kellene mindenféle állami támogatás és székház nélkül működnünk, mert akkor az MSZP, mint kormányzópárt segített volna minket, akár ’94 és ’98, akár 2002 és 2008 között is.

Elképzelhetőnek tartja, hogy a következő választásokra országos listát állítsanak?

Minden attól függ, hogy ez a mostani fejlődési folyamat mit fog hozni. A baloldal egységét nem kívánjuk megbontani, de szervezeti önállóságunkat meg fogjuk őrizni hosszú távon is.

És arra van esély, hogy Kapolyi Lászlón kívül más MSZDP-s képviselő is helyet foglaljon a következő ciklusban a parlamentben, vagy esetleg egy önálló frakció állítását is elképzelhetőnek tartja?

Igen, nagyon remélem, hogy rajtam kívül más párttársam is bejuthat a parlamentbe, és nem zárnám ki egy frakcióalakítás lehetőségét sem.



De ezzel ellentmondhatna annak, hogy nem akarják megosztani a baloldalt. Honnan nyerhetnének szavazatokat?

Amíg az értékeink kereteit nem lépjük át, addig nem lehet megosztásról beszélni. Szavazatokat a jelenleg véleményt nem nyilvánító, de szociáldemokrata értékeket valló rétegből nyerhetünk, ha meg tudjuk szólítani őket.