Rocklexikon Demjéntől Presserig

Tizenkét részes, alkalmanként egyórás rocktörténeti sorozat indul szombaton az M1-en. A Rocklexikonban a 60-as évek nagy nemzedékének kiemelkedő zenészei kaptak helyet Demjén Ferenctől Presser Gáborig.

A bemutatkozó zenészek legfiatalabbja Presser Gábor, májusban ünnepli a 60.-at, a többiek betöltötték, s akad köztük, aki a hetvenedikhez közeledik.

Elhangzik a műsorban, hogy Koncz Zsuzsa tájszólással beszélt, vagy Kovács Kati visszautasította a Nem vagyok én apáca című dalt, amelyből Zalatnay Sarolta nagy slágere lett. Az Omega első füstgépei használt szippantóskocsi-tömlőkből készültek - tájékoztatta az MTV a távirati irodát.
Az első adásban Demjén Rózsi fogadja otthonában a riportert. (Mindig a zenészek lesznek a házgazdák.) Demjén a Dogs, a Liversing, a Bergendy, a Meteor és a V-Motorock zenekarok után érkezett el sikeres szólókorszakához.

Az 50 év pop-rock ikonjait felsorakoztató műsorban február 16-án Benkő László, az Omega billentyűse és szerzője következik.

Február 23-án Zorán kerül képernyőre, aki az ország egyik legsikeresebb férfiénekese. Sokan nem is emlékeznek arra, hogy valaha a Metró zenekar vezetője és a Taurus együttes tagja volt.

A március 1-jén adásba kerülő Szörényi Levente a Balassa tánczenekarban kezdett, majd az Illés együttes tagjaként dalaival forradalmasította a hazai pop-rockzenét, később a Fonográf együttesben folytatta.

Március 8-án, a Nőnapon a ritkán nyilatkozó Koncz Zsuzsát keresi fel a riporter, aki 2006 decemberében nagysikerű koncerttel foglalta össze pályafutását. Március 29-én Kovács Kati következik. Április 5-én Zalatnay Saroltához látogat Nagy György.

Április 12-én Bergendy István a vendéglátó és vendég a műsorban. Már 50 éve vezeti a nevét viselő zenekart. Április 19-én Fenyő Miklós, a rock and roll kiemelkedő hazai előadója, a Hungária együttes alapítója a soros. (Csavard fel a szőnyeget, Csókkirály - ha valaki nem tudná).

Április 26-án a Rocklexikonban Horváth Charlie, a Deccával induló, az Olympán, a Generálon és a Tátrai Banden át a szólópályáig sokat próbáló karizmatikus rock- és soulénekes látható. Ősszel koncerttel ünnepelte hatvanadik születésnapját.

Május 3-án Benkó Sándort keresi fel a riporter. A Benkó Dixieland tavaly ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját, fáradhatatlan a névadó és zenekara is.

A sorozatot május 10-án Presser Gábor zárja. A Scampolo és az Omega után, az LGT tagja, sok énekesnek írt dalokat. Zenés darabok szerzője, kiemelkedő egyénisége a hazai zenei életnek.

A portrékat korabeli videoklipek színesítik. A műsorvezető Nagy György évtizedek óta a köztévé munkatársa, számos program szerkesztője és műsorvezetője.

Forrás: MTI