Nem adják a gimnáziumot

Visszautasította a hazai románság országos önkormányzatát Gyula helyhatósága. A nemzetiség legfőbb képviselete ugyanis át akarta venni a két tannyelvű Balcescu-gimnáziumot, ami ellen paradox módon román közéleti szereplők sokasága, valamint érintett szülő

Meghiúsult egyelőre a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának (MROÖ) azon szándéka, hogy a kisebbségi törvény adta lehetőséggel élve átvegye a Nicolae Balcescu Általános Iskola és Gimnázium, valamint az intézményhez kapcsolódó, profitot is hozó szálló és kulturális centrum fenntartói jogát.

Az MROÖ szándékáról, amely éppen a román közösség körében váltott ki kétségbeesett tiltakozást, a lap napokkal ezelőtt már hírt adott.

Friss fejlemény, hogy Gyula formai okokra hivatkozva elutasította a Kreszta Traján vezette országos kisebbségi önkormányzat kérését. 

Amint azt Görgényi Ernő, a város önkormányzata ügyrendi bizottságának elnöke a Magyar Nemzetnek elmondta: a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata nem adott harminc napot az iskola szülői munkaközössége és diákönkormányzata álláspontjának kialakításához, majd a kérelem benyújtásakor nem csatolta e szervezetek támogató véleményét.
Forrás: MTI