Genetikai kockázatmérése - egy csepp vérből

Olasz kutatók vezetik azt a nemzetközi tudományos programot, amely elektronikus jelzőrendszert dolgoz ki a szívbetegségek genetikai kockázatának egyetlen gombnyomással történő meghatározásához.

Daniele Cusi, a 42 hónapra tervezett kutatás vezetője részletesen ismertette a Hypergenes-projekt lépéseit. A tudományos munkaterv az Európai Uniótól több mint 10 millió eurós támogatást kap.

Első lépésként igyekszenek meghatározni a koszorúér-betegség egyik legfontosabb kockázati tényezőjének, a magas vérnyomásnak a genetikai jeleit. Ehhez a vizsgálathoz 4000 felnőtt embert vonnak be a munkába, akiknek a fele magas vérnyomástól szenved, a csoport másik felének a vérnyomása normális.

Amikor sikerül megtalálni a magas vérnyomás kifejlődését megjósoló géneket, akkor ezeket a genetikai elemeket keresik Európa különböző országaiból származó 12.000 emberben, így a genetikai minta az európai lakosokra általában érvényes lesz.

A hatalmas nemzetközi tanulmány során vérmintákat gyűjtenek Kinában, Indiában, Pakisztánban és Afrikában is. A kutatásban brit, orosz, olasz és francia intézmények vesznek részt.

Tudományosan a kérdés valóban igen érdekes és fontos, hiszen ha egy csepp vérből a genetikai minta alapján egy perc alatt kideríthető volna, hogy kinek lesz magas a vérnyomása és ki kap majd szívinfarktust, akkor idejekorán lehetne tenni ellene, akár megfelelő gyógyszerek korai alkalmazásával is.

A témával foglalkozó szakemberek között azonban vannak, akik a Hypergenes-projekt elképzeléseivel szemben erősen kritikusak. Egyelőre a szív- és érrendszeri betegségeknek legfeljebb egy-két százalékában lehetett igazolni a genetikai tényezők szerepét és ezek már gyermekkorban érvényesülnek.

Az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban nemrég az orvostudományi kutatás vezető szervezetei figyelmeztettek arra, hogy a piacon megjelent genetikai vizsgálómódszerek megbízhatóságát, még sehol nem bizonyították.

Elgondolkoztató, hogy különböző forrásokból származó információk szerint egy Izraelben működő IBM laboratórium, illetve az olasz STMicroelectronics közölte, hogy máris készen áll a genetikai vizsgálati módszer alapját jelentő elektrónikus eszközök előállítására, amint a Hypergenes tanulmány sikerrel jár.

Forrás: MTI