Új poszáta alfajt fedeztek fel

Korábban ismeretlen madáralfajra bukkantak ornitológusok Nepál déli részében. A poszáták családjába sorolt madárnak igen hosszú a farka, a csőre pedig vékony.

Szakemberek szerint az új alfaj fontos földrajzi kapcsot képez a már ismert indiai és pakisztáni poszáták között. A most besorolt alfaj állománya ugyanakkor meglehetősen kicsiny, ezért feltétlenül védelemre szorul.

Első példánya még 2005-ben került szem elé Nepálban egy nedves réten. A rendszertan tudósai azonban csak most jutottak egyetértésre abban, hogy a madár eléggé egyéni ismertetőjegyekkel bír, így "megérdemli", hogy önálló alfajként sorolják be a madárvilágban.

A nepáli vörhenyes farkú poszáta a faj két másik megjelenési formájától mind színben, mind méretben eltér. Színe a nyugatabbra honos alfaj gesztenyebarna és a keletre fészkelő alfaj szürke árnyalata között van. Nepáli ornitológusok szerint az új alfaj mintegy átmenetet képez az Indus folyó medencéjében élő pakisztáni alfaj és az északkelet-indiai rokona között, amely a Brahmaputra mentén költ.

A most besorolt alfajjal 862-re emelkedett a Nepálban kimutatott madárfajok száma, ami kivételesen magas. A rossz hír az, hogy közülük több mint 400 veszélyeztetettnek minősül.

Forrás: MTI