Magyar filmek Berlinben

A berlini Collegium Hungaricum új épülete a Berlinale Nemzetközi Filmfesztiválhoz kapcsolódva Cinema Total elnevezésű programsorozattal nyitja meg kapuit; az első napon, február 13-án magyar filmeket vetítenek és kiállítás is nyílik a házban - tájékoztatt

A Collegium Hungaricum Berlin belvárosára nyitott vizuális ablakában egy óriási vetítővásznon a tavaly Oscar-díjra jelölt M. Tóth Géza új animációját, az Ergo című alkotást vetítik le jövő szerdán - tudatta Nagy Ibolya sajtófőnök.

A programban szerepel még Fliegauf Benedek Tejút című ambient filmje, amely a 2007-es locarnói filmfesztiválon Arany Leopárd díjat kapott.

A Cinema Total keretében február 14. és 28. között kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők a Collegium Hungaricumban: Bódy Gábor, Huszárik Zoltán és Tóth János, Jeles András, Kardos Sándor, Szaladják István, Szemző Tibor, továbbá Pálfi György filmjeiből láthat installációt a berlini közönség - fejtette ki a sajtófőnök.

Az ismertető szerint a kiállításon Jeles András József és testvérei (2003) című filmjéből, Kardos Sándor Résfilm (2005) című munkájából, Szaladják Istvánnak egy középkori lovag haláltusáját feldolgozó Aranymadár (2000) című alkotásából láthatnak az érdeklődők vizuálisan erősen domináló részleteket, de a tárlaton helyet kapott Pálfi György 2005-ös rendezése, a Taxidermia, Szemző Tibor Az élet vendége (2005) című munkája, valamint két régebbi, de a magyar avantgárd film történetében meghatározó alkotás: Huszárik Zoltán és Tóth János Elégia című filmje, valamint Bódy Gábor Amerikai anzix című munkája.

A programot azért szervezték, mert az idei berlini filmfesztiválon nem szerepel magyar film. A Magyar Mozgókép Közalapítvány és a Magyar Filmunió által támogatott program segítségével ismerkedhet meg a nemzetközi közönség a magyar filmmel és a szakma képviselőivel - közölte Nagy Ibolya.
A csütörtökön kezdődő 58. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fiatal színésztehetségeket bemutató Shooting Stars 2008 programjában Nagy Zsolt, a Zuhanórepülés, a Szezon és a Kontroll című magyar filmek szereplője képviseli Magyarországot.

Forrás: MTI