Szocialista nem a népszavazásra

Az MSZP-frakció nemet mond az egészségbiztosítási törvényt megerősítő fideszes népszavazási kezdeményezésre, és támogatja az egészségbiztosítás új modelljét felvállaló törvényt - jelentette be Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakcióvezetője hétfőn Buda

Azért nem támogatjuk a népszavazási kezdeményezést, mert visszaélésnek tartjuk a parlamenti és képviselői felelősséggel - fogalmazott Lendvai Ildikó. Hozzátette: a döntést egyhangúlag hozták meg.

A kormánypárti politikus emlékeztetett rá, hogy a rendszerváltás óta nem volt ilyen kezdeményezés. A szocialista frakció akkor sem élt ezzel - folytatta -, amikor előnytelenül megváltoztatták a nyugdíjemelés törvényes mértékét, illetve akkor sem, amikor a parlamenti ülésezést változtatta meg a Fidesz-kormány.

"Vállaljuk a felelősséget az egészségbiztosítási törvény tartalmáért és kivitelezéséért" - mondta a frakcióvezető. Hozzátette: a törvényben biztosították a szolidaritás elveinek érvényesítését, a nemzeti kockázatközösség fennmaradását, azt, hogy ne szakadhasson ketté az ellátás gazdagok és szegények biztosítójára, és hogy az eddigi ingyenes ellátások továbbra is ingyenesen járjanak.
A szocialista frakcióvezető elmondta: Karsai József felmentését kérte a zárószavazás alól, míg Farkas Imre a szavazástól való távolmaradását kérte. A képviselőcsoport nem hagyta jóvá a képviselők kérését. A politikus közölte: amennyiben a két képviselő a frakció álláspontjával ellentétesen dönt, akkor a képviselőcsoport etikai bizottsága mérlegeli a történteket.

Lendvai Ildikó elmondta, az indítványokat nem a képviselők, hanem az egészségügyi bizottság fogja benyújtani.

Kökény Mihály, az MSZP egészségügyi szakpolitikusa arról számolt be, hogy a frakció 12 módosító indítvány benyújtását támogatja, ezek 60-65 ajánlási pontot tartalmaznak.

A szocialista képviselőcsoport úgy döntött, hogy a vizitdíjjal és a kórházi napidíjjal összefüggésben nem nyújt be módosító indítványt - közölte a képviselő.

Kökény Mihály kitért arra, hogy az indítványok megfelelnek a köztársasági elnök elvárásainak, és a törvény eredeti céljával összhangban a garanciális elemeket, a társadalmi kontrollt erősítik.
Elmondta: 2009. február 1-jével indulnak el a pénztárak. Az eredeti elképzelésekkel szemben - folytatta - nem lesz tagtoborzási időszak, a területi elv érvényesül. Hozzátette, hogy az első pénztárváltási időszakra 2009 tavaszán kerül sor.

A fontosabb javaslatok között említette azokat, amelyek alapján az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) a pénztárak felügyelő bizottságaiba egy főt jelölhet az állami helyek "rovására". A biztosítás-felügyeleti tanácsba is delegálhat 2 tagot az OÉT, és így emelkedik a tanács létszáma - jegyezte meg.

Kökény Mihály tájékoztatása szerint megerősítik a törvényben, hogy ez egységes, társadalombiztosítási rendszer, egybiztosítós rendszer, több pénztárral. Hozzátette, a módosítások között szerepel a pénztárak feladatainak felsorolása is.

A képviselő azt mondta, az országos kockázatközösségi alapból finanszírozott nagyértékű ellátások, például transzplantációk, körét törvényben szabályozzák.

Kökény Mihály közölte, a kisebbségi részvényértékesítés szabályai valamennyi pályázati fordulóban egységesek lesznek.

Tukacs István országgyűlési képviselő délelőtt még 11 módosító indítványról számolt be. Az MTI úgy tudja, a 12. módosító javaslat a gyermekorvosi ellátásra vonatkozik, és a tárca kérésére döntött arról a szocialista frakció.
Forrás: MTI