Kihalnak az abó nyelvek

Vészes iramban halnak ki az ausztrál kontinens bennszülött nyelvei - figyelmeztettek az ország elhivatott hagyományőrzői. A kampányolók szerint "komplett őrültség", ha a politikusok nem veszik fel a harcot az eltűnőben lévő nyelvek megőrzéséért, hiszen az

A szakértők becslése alapján az európai telepesek megérkezése előtt több száz nyelv élt az ausztrál kontinensen. Ezek közül azonban csupán alig néhány tucatnyi maradt fönt napjainkra. A kihalt nyelvek pedig mind magukkal vitték a sírba a bennszülött kultúra és történelem egy-egy visszahozhatatlan darabját.

Az ország nyugati, sivatagos táján élnek még olyan aborigén csoportok, amelyek ragaszkodnak eredeti nyelvükhöz. A pitjinjara nyelvet nagyjából háromezren beszélik, ők nagyon büszkék erre, és kulturális identitásuk szimbólumaként kezelik.

"Pöttöm korom óta beszélem a pitjinjarát, úgy nőttem fel, hogy mindig így beszéltem, most is ez a legfontosabb nyelv, amit használok" - mondta egy asszony.

"A nyelvünk nagyon fontos nekünk, jelenleg nagyon erős, és reméljük, hogy ilyennek őrizzük meg az unokáink és minden következő generáció számára is" - tette hozzá egy másik bennszülött.
Ausztráliában csak Új-Dél-Wales államban létezik átfogó bennszülött nyelvi politika - jegyezte meg a BBC hírszolgálata.
Forrás: MTI