Itt a LOW-feszt!

Több mint 20 helyszínen 100-nál több eseményt rendeznek mintegy 500 előadó közreműködésével a február 15-én kezdődő holland-flamand LOW Fesztiválon - közölték az eseménysorozat szervezői keddi budapesti tájékoztatójukon. A tervek szerint a fesztivál keret

A március 12-ig tartó fesztiválon a holland-flamand kortárs képzőművészet, komoly- és könnyűzene, építészet, formatervezés, színház, tánc, irodalom és film mutatkozik be. A fesztivál neve a Németalföld angol elnevezésére (Low Countries) utal.

Jan Kennis, a Holland Királyság kulturális attaséja és Walter Moens, a fesztivál flamand igazgatója beszámolt arról, hogy tudomásuk szerint a Műcsarnokban tartandó megnyitó ünnepségen részt vesz Margriet holland királyi hercegnő, Frans Timmermans, a Holland Királyság európai ügyekért felelős minisztere, valamint Geert Bourgeois, a flamand külügy, média, turizmus és adminisztratív ügyek minisztere.

A rendezvényen a Budapest Táncszínház bemutatja Neel Verdorn Hogyha elfelejtesz című, Steve Reich zenéjére készült koreográfiáját.

A színházi előadások közül kiemelkedik a Rembrandt tükre című zenés színdarab, amely Peter Greenaway Éjjeli őrjárat című triptichonjának harmadik darabja. A tervek szerint a Millenáris Teátrumban február 18-án tartandó bemutatón jelen lesz Peter Greenaway. Az előadást élőben kíséri a Domestica Rotterdam Wim Steinmann vezényletével.

Ugyancsak kiemelkedő program a rotterdami Hotel Modern alkotócsoport Tábor című darabja, amely február 22-én és 23-án lesz látható a Trafóban; a színészek a történelem egyik legnagyobb tömeg-gyilkosságát mutatják be. Élethűen felépített barakkokkal, apró fabábok ezreinek segítségével ábrázolják az auschwitzi koncentrációs tábor működését. Egy szó sem hangzik el, az alkotók minikamerákkal mozognak a díszletben, filmezik a történéseket, a közönség pedig a kivetített képeket látja.

A komolyzene rajongói a világhírű Amszterdami Barokk Zenekar előadását élvezhetik, de fellép a XV-XVI. századi többszólamú zene különleges hangzásvilágát képviselő flamand Capilla Flamenca, az ASKO kortárs zenei együttes és a magyar UMZE is, az együttes Louis Andriessen szerzeményeit játssza. Dzsesszegyüttesek is érkeznek, itt lesz például a flamand Flat Earth Society és Amszterdam egyik legavantgárdabb, virtuóz improvizációiról híres zenekara, a Tetzepi.

Az Ernst Múzeumban a kortárs flamand képzőművészet fenegyerekének tartott Wim Delvoye provokatív alkotásaival találkozhatnak az érdeklődők. Fotókban sem lesz hiány: a harmadosztálybeli focimeccseket megörökítő Hans van der Meer és a családi fényképalbumok bensőséges képeit gyűjtő Bertien van Manen is kiállít a LOW keretében.

A fesztivál egyik összetett programja a My City: Amsterdam fesztivál. A rendhagyó programsorozat célja, hogy Amszterdam városának kultúráját sajátos szemszögből világítsa meg. Amszterdam az A38 Hajó mellett a Millenárison, valamint a Natwerk utcaművész-csoport jóvoltából Budapest jelentősebb közterein mutatkozik be.

A My City sorozat keretében 2008 májusában Budapest lesz vendég az amszterdami Melkwegben, Európa egyik patinás klubjában, illetve a Sugar Factoryben.

A LOW ideje alatt holland-flamand filmfesztivál is lesz az Örökmozgó Filmmúzeumban, az Urániában és a Merlinben. A holland-flamand filmművészet legújabb irányzatát bemutató filmfesztiválon díjnyertes, és hazai rekord nézőszámot elért holland és flamand játék- és dokumentumfilmek láthatók. A programban 13 játékfilm és 6 dokumentumfilm szerepel, köztük Jos Stelling Duska című, Oscar-díjra jelölt alkotása.
Forrás: MTI