Nem tudtak igazgatót választani

Nem tudott igazgatót választani az esztergomi Szent István Gimnázium élére múlt heti ülésén a város képviselő-testülete, a négy tanári munkaközösség helyettesítéssel megbízható vezetői pedig hétfőn lemondtak posztjukról, így egyelőre vezető nélkül maradt

Sitku Pál, az intézmény korábban felmentett vezetője hétfőn az MTI-nek elmondta, a képviselő-testület múlt csütörtöki ülésén azért nem tudott új igazgatót kinevezni, mert a két jelentkező közül az egyik érvénytelen pályázatot adott be, másikuk pedig - miután kiderült, hogy öt év helyett fél évre bíznák meg - közölte, hogy nem kíván igazgató lenni.

A gimnázium szabályzata szerint ekkor a tanári munkaközösségek vezetői egymást váltva látják el az igazgatói feladatot. Az érintett négy vezető hétfő reggel viszont levélben közölte az önkormányzattal, hogy a 22 órás kötelező tanítás mellett nem lehet teljesíteni az igazgatói munkakört, ezért lemondanak a munkaközösségek vezetéséről - közölte Sitku Pál.

Az iskolában költözés miatt két hetet csúszott a tanévkezdés, mert a gimnázium épületét az önkormányzat átadta az egyháznak és az intézményt néhány hónap alatt egy korábban használaton kívüli külvárosi iskolába költöztette.

A Szent István Gimnázium volt igazgatója az iskolakezdés elmaradásáért a városházát okolta az egyik megyei lapban, ezt követően a képviselő-testület megszüntette a cikket jegyző újságíró feleségének igazgatóhelyettesi megbízását, majd január 31-i hatállyal felmentette az igazgatót, azzal az indokkal, hogy "az iskola költözése körüli zaklatott, hisztérikus hangulat kialakulását nem tudta megakadályozni".

A testület említett ülésén egy szülő tojással dobta meg a polgármestert, majd a diákok, a tanárok és a szülők áthúzott, meggyet ábrázoló táblákkal tüntettek a városháza közelében Meggyes Tamás polgármester ellen. A demonstráción közel 800-an írták alá a döntés ellen tiltakozó jegyzéket.
Meggyes Tamás korábbi nyilatkozatában az ügyet "vihar egy pohár vízben" fordulattal minősítette.

Forrás: MTI