Erős a mezőny

A 39. Magyar Filmszemle dokumentumfilmes zsűrije szerint a tudományos ismeretterjesztő filmek mezőnye nagyon erős az idei mustrán.

Gulyás Gyula filmrendező, a grémium elnöke a hétfői nyilvános értékelésen azt mondta: a tudományos ismeretterjesztő filmeken nem pusztán kemény munka, iskolázottság látszik, hanem a vizuális, a képi megfogalmazás is "erőfeszítést" mutat.

A kreatív dokumentumfilmekre kitérve annak a véleményének adott hangot, hogy az az idei "szemle rákfenéje" volt.

A zsűrielnök sérelmezte, hogy a jelennel foglalkozó hat munkában bizonyos dolgokról "abszolúte nincs szó". Ha összevetjük őket a mával, "komoly különbségeket" találunk - tette hozzá.

Papp Gábor Zsigmond filmrendező, a dokumentumfilmes zsűri tagja arra hívta fel a figyelmet, hogy néhány alkotás kissé terjengős. Ugyanakkor örömét fejezte ki, hogy a kereskedelmi televíziók által támogatott produkciók is versenyeztek.

Szólt arról is, hogy számos munkának volt dramaturgiája: elindult valahonnan és tartott valami felé. Példaként említette Forgács Péter Von Höfler vagyok című alkotását, Schuster Richárd Három hiányzó oldal című munkáját, s Szalai Anett Mellbevágó című rendezését.

A versenyben szereplő filmekből sokszor hiányzott az irónia, a humor - vélekedett Papp Gábor Zsigmond, megjegyezve: a fiatalok által készített munkák többségében megjelent a derű, a könnyedség, így többek között Kovács Kristóf Malaccal teljes című filmjében, Pálos Péter és S. Takács András New York - Budapest című alkotásában, Kresalek Dávid Hacknijában, valamint Szirmai Márton A süllyedő falu című munkájában.

Kékesi Attila filmrendező, operatőr, zsűritag egyetértett Papp Gábor Zsigmonddal abban, hogy néhány film jóval hosszabb a kelleténél. Hangsúlyozta, hogy ebben az évben nem készült olyan dokumentumfilm, ami teljes egészében kiemelkedő lett volna. Egyik alkotás sem "tökéletes", de sok munka értékes - fűzte hozzá.

Több alkotó kevésbé figyelt arra, milyen formában ad át egy önmagában rendkívül érdekes témát - folytatta. Kékesi Attila arra is rámutatott, hogy újszerű szemlélettel találkozott a seregszemlén: nehéz, fajsúlyos témákról sok kreativitással könnyed, fiatalos filmek születtek.

Kabdebó György, filmrendező, producer, a zsűri tagja a tudományos ismeretterjesztő alkotásokról szólva kiemelte, hogy éveken át "halvány, gyenge" filmeket készítettek, de az idei mustrán az elmúlt 10 év legjobb tudományos ismeretterjesztő mezőnye alakult ki. Hozzátette ugyanakkor: a tudományos ismeretterjesztő filmek készítőinek mintha nem lenne műfaji önismerete.

Osztotta Papp Gábor Zsigmond és Kékesi Attila azon véleményét, hogy sok munka "nyúlt, nyúlt és nem akart végeszakadni".

Kiemelkedő dramaturgiájú filmnek tartotta Böszörményi Zsuzsa és Kai Salminen rendezését, a Hosszú utazást, Pócs Judit és Rittgasser István Szelíd szálakon című filmjét, Török Zoltán Vidrasors című alkotását, Cséke Zsolt Daruvonulás a Hortobágyon című rendezését és Molnár Attila Dávid Lilliputi mimikrijét.

Forrás: MTI