Kerekasztal a filmszemlén

A 39. Magyar Filmszemléhez kapcsolódóan rendezik meg a külföldi magyar intézetek igazgatóinak éves értekezletét; a kulturális diplomácia 24 képviselője ma filmszakmai kerekasztal-beszélgetésen vesz részt Budapesten.

A kerekasztal-beszélgetésre a külföldi magyar intézetek igazgatói, továbbá az öt oktatási és kulturális szakdiplomata mellett meghívták a szakmai szervezetek vezetőit, képviselőit.

A tanácskozáson arról cserélnek véleményt a résztvevők, a külföldi magyar intézetek hálózata hogyan tud segíteni a magyar filmek külföldi népszerűsítésében, s az együttműködés milyen formában valósulhat meg.

A filmszemle keretében szombaton a Magyar Mozgókép Mestere címmel kitüntetett alkotók munkáiból is láthatnak alkotásokat az érdeklődők. Gyulai Líviusz műveinek bemutatására a De Ronch kapitány és más kisfilmek című összeállítást mutatják be, a filmes füzérben látható az Új lakók (1977), a Szindbád, bon voyage! (1999), Az én kis városom (2002), a Könny nem marad szárazon...(2004), és a De Ronch kapitány naplója (2006). Kósa Ferenc filmjei közül a Tízezer nap (1965) című alkotást tűzték műsorra.

Szintén szombaton mutatják be a Gyökerek - Gaál István filmművészete című könyvet, a Magasiskola (Gaál István, 1970) című film vetítése előtt.
Forrás: MTI