CineFest

Ötödik alkalommal rendezik meg Miskolcon a Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiválját; a szeptember közepén kezdődő, egyhetes jubileumi CineFestre számos újdonsággal készülnek a szervezők - erről a fesztivál igazgatója beszélt pénteken az MTI-nek.

Bíró Tibor elmondta, hogy a fesztivál ötödik születésnapja alkalmából megújuló arculattal és honlappal, sztárvendégekkel, tematikus és bemutatkozási lehetőséget biztosító programokkal, valamint koncertekkel várják a közönséget és a résztvevőket.

Idén a rendezvény fő témájaként - Nők a képben címmel - a szebbik nem társadalomban betöltött helyét és szerepét próbálják megvilágítani: a fesztiválon magyar női rendezők tartanak majd előadásokat, és egy konferencia keretében számos szakember is kifejti véleményét a nők helyzetéről - tette hozzá a fesztiváligazgató, felidézve, hogy tavaly a roma témájú filmek kerültek előtérbe.

Bíró Tibor arról is beszámolt, hogy az 5. CineFestre már lehet jelentkezni, és egészen május 30-ig várják a 35 év alatti alkotók munkáit. Mint megjegyezte, eddig tíz nevezés érkezett Németországból, Iránból és Franciaországból.

Az évről évre egyre több vetítéssel és kísérőrendezvénnyel kiegészülő fesztivál célja bemutatkozási lehetőséget adni a fiatal filmes alkotóknak, akik a világ bármely tájáról nevezhetnek a CineFestre - mutatott rá a fesztiváligazgató.

Emlékeztetett arra, hogy számos film és fiatal filmes kezdte nemzetközi karrierjét a CineFesten, amelyet a résztvevők és a kritika is egybehangzóan az egyik legsikeresebb és leghangulatosabb hazai fesztiválnak tart.

Azt is elmondta, hogy a tavalyi eseményre 259 nevezés érkezett a világ szinte minden pontjáról: bár Magyarországról érkezett a legtöbb, összesen 97 alkotás, az Egyesült Államokból 65, Németországból pedig 47 fiatal filmes küldte be munkáját, és érkeztek filmek például Azerbajdzsánból, a Fülöp-szigetekről és Bolíviából is. A végleges versenyprogramba tavaly 93 film került be.

"A fesztivál kezdete óta szinte minden évben 200 fölött van a filmek száma, és évről évre a minőségük is egyre jobb, így igazán nehéz dolga van a szakmai zsűrinek, hogy kiválassza a legjobbakat" - jegyezte meg Bíró Tibor.
Forrás: MTI