A reformátusoknak felajánlott szja nőtt a legjobban

A négy történelmi egyház közül a Magyarországi Református Egyház számára felajánlott személyi jövedelemadó (szja) nőtt a legjobban arányait tekintve. A felajánlók száma több mint 21 ezerrel, aránya 17 százalékkal nőtt 2007-ben az egy évvel korábbihoz képe

Ismertetése szerint az összeg 12,4 százalékkal lett több az előző évinél, amely így az állami kiegészítéssel együtt 2 milliárd 391 millió forintot tesz ki.

A történelmi egyházak közül a második legdinamikusabb fejlődést az szja felajánlásban a Magyar Katolikus Egyház könyvelheti el, amely 11 százalékkal, azaz 40 ezer fővel több felajánlót tudhat magáénak az előző évihez képest - jegyezte meg Német László, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára.

Mivel a katolikus a legnépesebb egyház Magyarországon, számszerűségét tekintve ők kapják a legtöbb pénzt, összesen 7 milliárd 190 millió forintot. A felajánlások növekedése az erre fordított reklámoknak nagyban köszönhető - tette hozzá Német László.

Hafenscher Károly, a Magyarországi Evangélikus Egyház szóvivőjének elmondása szerint a számukra felajánlott szja összege "enyhe emelkedést mutat", amely az állami kiegészítéssel megközelíti a 700 millió forintot.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke, Feldmájer Péter azt mondta: a felajánlóktól kapott összeg "több lett, de nem lényegesen", ami 126 millió forintot jelent.

A történelmi egyházak egyöntetűen arról nyilatkoztak, hogy a héten megkapták mind a híveik által felajánlott 1 százalékos szja-t, mind ennek állami kiegészítését. A 2007-ben tett felajánlásokat most utoljára egészíti ki az állam az összes szja-bevétel 0,9 százalékára, amit a felajánlók felekezeti megoszlása alapján osztanak szét az egyházak között. A felajánlások összegét 2009-től megduplázza a kormányzat, ez felel majd meg a mostani kiegészítésnek.

Az egyházak az állam szja bevételéből való részesedésüket szabadon használhatják fel, abba az állam nem kér betekintést.

Forrás: MTI