Olcsóbb gyógyszer, több hasznos - az egészség meg hol marad?

Egyik amerikai irányított betegellátó rendszer által tavaly elindított program 100 dollárral jutalmazza betegenként azt az orvost, aki a drága gyári gyógyszer helyett betegét átállítja egy lényegesen olcsóbb gyógyszermásolatra, generikus készítményre. Az

Tíz év alatt megduplázódott, 8,2 milliárd fontra nőtt Nagy-Britannia egészségügyi ellátó rendszerében a gyógyszerekre elköltött összeg. Ez az össze 1996-ban négy milliárd angol font volt.
Az illetékes angol bizottság szerint "a gyógyszerkiadás az egészségügyi ellátás mintegy egynegyedét teszi ki, miközben a gyógyszerek ára folyamatosan növekszik". Véleményük szerint jelentősen nőtt a nem-márkás, generikus gyógyszerváltozatok forgalma, de úgy gondolják, hogy a generikus gyógyszerprogram még több lehetőséget kínál a költségek csökkentésére.

Az amerikai Blue Cross Shield álta irányított betegellátó rendszer háziorvosokat keresett meg azzal, hogy ha drága koleszterincsökkentő gyógyszerek receptre fölírása helyett betegüket az olcsóbb, egyébként hasonló hatású generikus készítményre átállítják, betegenként száz dollár jutalmat kapnak.

A betegellátó cég azt állította, hogy a doktoroknak így kifizetett kétmillió dollár a biztosítónak ötmillió dollár megtakarítást eredményezett, a betegek pedig egymillió dollárral kevesebbet költöttek a gyógyszerek kiváltásakor, az alacsonyabb gyógyszerár miatt.

Az amerikai program 2007 márciusában befejeződött és a betegellátó rendszer igen sikeresnek tartja, de a vita ezzel kapcsolatban még jobban fölerősödött. A pénzügyi szakemberek úgy értékelik, hogy a generikus gyógyszerekre történő, minél szélesebb körű áttérés mind a betegnek, mind a betegbiztosítást részben fizető munkáltatónak, végül pedig a biztosítónak is kizárólag előnyt jelent, de az orvosok és érdekvédelmi szervezeteik véleménye nem ilyen egyértelműen pozitív.

A hasonmás generikus tabletta a hatósági ellenőrzések szerint ugyanazt a gyógyszert tartalmazza, de elkészítési módja, a vivőanyagok nem azonosak, ezért egy adott betegben a fölszívódás, a hatástartam egyáltalán nem biztos, hogy ugyanolyan, mint az esetleg már évek óta szedett és jó hatásúnak bizonyult, eredeti készítmény. Szerencsétlen esetben súlyos mellékhatások, allergiás tünetek is bekövetkezhetnek.

Még nagyobb a kockázat, ha a különböző másolatok, generikus szerek esetén váltanak át egyikről a másikra, mert újabb, még olcsóbb változat jelenik meg a gyógyszerpiacon és a biztosító még többet szeretne megtakarítani. A legszigorúbb gyógyszerhatóság sem tudja megtenni, hogy az egész csoport valamennyi tagját az összes többivel összemérje, ezért 20-40 százalékos hatóanyag-különbség lehet a tabletták között.

Az Angol Gyógyszeripari Szövetség néhány napja fölhívta a figyelmet arra, hogy az Egyesült Királyság területén receptre fölírt szerek 82 százaléka generikus készítmény, ami azt jelenti: nem az új, korszerű molekulák csoportjába tartozó gyógyszer, ami azt is jelenti, hogy a szigetországban a gyógyszeres kezelés korszerűnek aligha mondható. Az Európai Unió többi országában a helyzet szerintük sokkalta jobb.
Forrás: MTI