Nem összeférhetetlen

2007 decemberében nyilvánosságra került sajtóértesülések alapján Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter haladéktalanul vizsgálatot rendelt el bizonyos projektek esetében esetlegesen fennálló összeférhetetlenségek ügyében.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) vizsgálata megállapította, hogy Szabó György, a vizsgált projektekben és a vizsgált időszakban nem sértette meg az akkor hatályos összeférhetetlenségi szabályokat.

2007 decemberében nyilvánosságra került sajtóértesülések alapján Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter haladéktalanul vizsgálatot rendelt el bizonyos projektek esetében esetlegesen fennálló összeférhetetlenségek ügyében. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) vizsgálata megállapította, hogy Szabó György, a vizsgált projektekben és a vizsgált időszakban nem sértette meg az akkor hatályos összeférhetetlenségi szabályokat. A miniszter Szabó Györgynek, a Regionális Fejlesztési Tanács (RFT) elnökének írt levelében felhívta az elnök figyelmét arra, hogy az idén április elsején hatályban lépő új, minden eddiginél szigorúbb összeférhetetlenségi szabályozás szerint az RFT elnökök "kizárt személyek", így ők és közeli hozzátartozóik a jövőben nem indulhatnak pályázókként, és nem részesülhetnek támogatásban. Ezen törvényjavaslat egyik parlamenti társ-beterjesztője maga Szabó György volt. Mind a minisztérium, mind pedig az NFÜ az elkövetkező hónapokban lépéseket kíván tenni annak érdekében, hogy a szigorúbb szabályok alkalmazására felkészítse a döntés-előkészítésben és döntéshozatalban érintetteket.

Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter 2007. december 20-án a HírTV Célpont című műsorában elhangzottak, valamint Szabó György RFT elnök levele alapján haladéktalanul vizsgálatot rendelt el az NFÜ-nél bizonyos projekteknél fennálló esetleges összeférhetetlenségek ügyében.

A vizsgálat megállapította, hogy a Regiteszt Kft. nem volt kedvezményezettje egyetlen pályázatnak sem; társszerződőként pedig egy esetben szerepelt, tényleges kifizetéshez közvetlenül nem jutott hozzá, szállítói számlaadóként azonban több helyen előfordult. A vizsgálat megállapította azt is, hogy a nyilvánosságban megjelentekkel ellentétben a Miskolci Közüzemi Díjhátralékosokért Alapítvány közvetlen támogatásban nem részesült. Mindezek az I. Nemzeti Fejlesztési Terv vizsgált időszakban érvényes összeférhetetlenségi szabályait nem sértették meg.
Bajnai Gordon a vizsgálat eredményéről levélben tájékoztatta Szabó György RFT elnököt, melyben kitért arra is, hogy szemben a 2004-2006-os időszakkal, amikor az RFT-k nem vettek részt az I. Nemzeti Fejlesztési Terv döntéshozatali folyamatában, a 2007-2013-as uniós fejlesztési időszakban megerősítésre került a tanácsok szerepe mind a regionális fejlesztési programokkal, mind az ágazati operatív programokkal kapcsolatos döntéshozatali eljárásban.

A miniszter levelében felhívta a Fejlesztési Tanács elnökének a figyelmét arra, hogy az Országgyűlés a 2007. évi őszi ülésszak során éppen az ő javaslatára elfogadta a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló 2007. évi CLXXXI. törvényt (társ-beterjesztő: Szabó György országgyűlési képviselő, RFT elnök), amely 2008. április 1-jén lép hatályba, és az eddiginél szigorúbb szabályokkal, egyértelműen és átláthatóbban szabályozza a hazai és uniós támogatásokra vonatkozó összeférhetetlenségi kérdéseket.

A 2008. április 1-jén hatályba lépő törvény rendelkezései alapján a Regionális Fejlesztési Tanácsok elnökei "kizárt közjogi tisztségviselők". A továbbiakban sem ők, sem családtagjaik nem indulhatnak pályázókként, és nem részesülhetnek támogatásban. A törvény kimondja továbbá, hogy nem pályázhatnak, és nem részesülhetnek támogatásban azon szervezetek (gazdasági társaság, alapítvány, társadalmi szervezet, egyház vagy szakszervezet) sem, amelyeknek vezető tisztségviselője a döntés-előkészítésben és döntésben részt vevő kizárt személy, illetve annak közeli hozzátartozója.

Bajnai Gordon miniszter levelében felhívta a figyelmet arra, hogy a törvény 8.§ (1) bekezdése értelmében – a törvény hatályba lépését követően – ha egy pályázó vagy közeli hozzátartozója a pályázati eljárásban döntés-előkészítő vagy döntést hozó szervnél munkavégzésre irányuló jogviszonyban áll, illetve ha nem kizárt közjogi tisztségviselő, a közzétételre vonatkozó kérését az erre a célra létrehozandó honlap üzemeltetőjénél a pályázat benyújtásával egyidejűleg köteles kezdeményezni.

Jelenleg is folyik a fent említett törvény hatályba lépését megelőző feladatok végrehajtása, amelynek keretében a miniszter a feladat- és hatáskörébe tartozó hazai és uniós támogatási forrásokkal kapcsolatos döntés-előkészítésben és döntéshozatalban érintett kizárt, illetve nem kizárt személyeket fel kívánja kérni a törvényben foglalt tájékoztatási, valamint nyilatkozattételi kötelezettségeinek mielőbbi teljesítésére.

A részletes vizsgálati eredmények megtalálhatóak a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján (www.nfu.hu).

Önkormányzati és Területfejlesztési
Minisztérium
Sajtó és Kommunikációs Főosztály
Forrás: MTI