Filmszemle - kezdődik a szakmai programok sora

A versenyben induló nagyjátékfilmek vetítésével folytatódik ma a 39. Magyar Filmszemle programja, megkezdődik továbbá a szakmai rendezvények sora, és megnyílik a hagyományos filmplakát-kiállítás Budapesten.

A versenyprogramban 18 nagyjátékfilm szerepel, ezek közül 7 elsőfilmes alkotó munkája. Több adaptáció is helyet kapott a kínálatban, s a nagyjátékfilmek között olyan alkotások is vannak, amelyek megtörtént esetet dolgoznak fel.

A csütörtöki szakmai programok között van tanácskozás az európai dokumentumfilmes irányzatokról és produceri találkozó is. Az utóbbi rendezvényen szó lesz a filmes produkciók finanszírozásáról, a produceri kreditrendszer megalkotásáról és céljáról, s bemutatkozik a PRODJUS, a Producerek Jogkezelő Szervezete.

A filmszemle kísérőprogramjaként ötödik alkalommal rendeznek filmplakátokból kiállítást. A Millenáris Teátrumban február közepéig látható a hazai mozikban tavaly bemutatott játékfilmek összes, magyar tervezésű plakátja. Az idén 36 alkotás száll versenybe az "Év Filmplakátja" díjért.
Forrás: MTI