A tanár hülye, nem a roma tanuló

Egy olyan iskolában, ahol szegregálják a roma diákokat, feltételezhetően nem folyik hatékony pedagógiai munka, nem oktatnak felkészült tanárok. A vezetőség feladata az, hogy, ha egy oktatónak roma diákokat kell tanítania, és nincsen birtokában a szükséges

Számos pozitív példa bizonyítja azt, hogy a cigány diákok eredményesen be tudnak illeszkedni az osztályokba, az iskolák sikereket tudnak elérni az integrált oktatás terén.

A hozzáértő pedagógus fel van készülve arra, hogy hogyan kezelje a roma gyerekeket az osztályban. Hiszen alapvetően minden gyerek más családi háttérből érkezik az iskolába, más az előzetes tudásuk, másban tehetségesek. Ahhoz, hogy a kulturális, szociális, tudásbeli, tehetségbeli különbségeket kezelje, széles pedagógiai módszertárból választhat: projektmódszer, kooperatív csoportmunka, drámapedagógia, Lépésről lépésre program stb. E hatékony megoldások mellett, a gyógypedagógus segítsége elengedhetetlen, és segítséget nyújthat egy olyan szakember alkalmazása, mint a roma pedagógiai asszisztenssé, aki jobban megtalálja a hangot a roma szülőkkel, és a diákok számára pedig példaként állhat, segíthet a gyerekek iskolába való szocializációjában.

A pedagógus nemcsak szaktanár, hanem elsősorban nevelő is. Az ő feladata, hogy szocializálja a gyereket az osztályban, megtanítsa arra, hogy hogyan viselkedjen az iskolában, az osztálytársaival, ha a gyerekeket elkülönítjük, akkor ezeket a dolgokat nem tanulják meg, deviánssá válnak, és soha nem fognak sikeresen beilleszkedni az őket körülvevő közösségbe.

A roma gyermek jelenléte az osztályban, ha azt a pedagógus kihasználja, kincset is érhet. Mégpedig segíthet a gyerekeknek megismerni más kultúrákat, azt, hogy hogyan fogadjunk el másokat, hogyan legyünk toleránsak a másikkal szemben.

A diákok nevelésénél tartsuk szem előtt azt, hogy mikor elvetjük a magot, még nem tudjuk, hogy milyen, mekkora növény fog belőle kinőni, a lelkiismeretes gondozás eredményeképpen gyönyörű fűszálakat nevelhetünk, ellentétben, ha nem gondozzuk a virágot, az elsárgul.
Forrás: MTI-OS