A Fidesz a Felvételi botrányról

Ismét botrányos hírek érkeznek az oktatás háza tájáról, ezúttal a nyolc osztályos gimnáziumi matematika írásbeli felvételi egyik feladatáról derült ki, hogy összeállítói hatalmas hibát követtek el. A feladatnak a szövege alapján nem, csak az ábra szerint

Az Oktatási és Kulturális Minisztériumban késve vették észre a hibát, erről egyes iskolákat még értesíteni sem tudtak! A tárca ugyanakkor a feladatot a hiba ellenére beszámítja a véreredménybe! Ezt a döntést elfogadhatatlannak és igazságtalannak tartjuk.

A középiskola kiválasztása, a felvétel sorsfordító egy diák életében, de sok gonddal, feszültséggel járhat a családok számára is. Átélik a felvételi tétjét, és az azon való szereplés mindannyiuk számára siker vagy kudarc. Ezért elvárható az oktatásügyet irányító tárcától, hogy ennek megfelelő felelősségtudattal bonyolítsa a sok ezer diákot érintő felvételi eljárást!

Igazságtalanul jár el a minisztérium, ha egyformán pontot vesz el azoktól a tanulóktól is, akik nem tudták volna megoldani a feladatot, és azoktól, akik annak hibás volta miatt nem boldogultak vele. Elfogadhatatlan, hogy a minisztérium hanyagságából és hozzá nem értéséből tanulók hátrányba kerülnek a felvételin, esetleg el is esnek a felvételtől! Az is elfogadhatatlan, hogy a felvételin előnyt élvezzenek azok a diákok, akiknek felvételiztető intézményét a minisztérium még időben értesítette a feladat hibás voltáról azokkal szemben, akiknek nem volt ilyen szerencséjük. Semmiképp nem igazságos tehát, hogy a feladatot beszámítsák az írásbeli felvételi pontszámába. Felszólítjuk az oktatási tárcát, hogy alkalmatlanságát ne tetézze igazságtalansággal is!

Sió László
Fidesz - Oktatási Műhely
Forrás: MTI