Új múzeummal készülnek az olimpiára

Május végére készül el Pekingben az új Tudományos és Műszaki Múzeum, amelynek nyitókiállításán az ország legféltettebb kulturális ereklyéit mutatják be.

Több mint 300 kiemelten fontos és védett tárgyat kívánnak összegyűjteni ország múzeumaiból, hogy a július 15-re tervezett megnyitóhoz kapcsolódva egy kiállításon mutathassák be ezeket a ritka tárgyakat.

A 4,8 hektáros területen felépülő múzeum formatervezésében az ősi kínai tudományos gondolkodást és a modern technológiát ötvözi, az épületeket úgy rendezték el, hogy egy óriási ősi kínai lakatra hasonlítsanak.

"Az építkezés 2006 májusában kezdődött, amely nemsokára a végéhez ér. Jelenleg a a vízszigetelésen, szellőztető berendezéseken és a fagy elleni rendszereken dolgozunk" - mondta Hszin Ping (Xin Bing) megbízott gondnok.

A múzeum az olimpiai események központi helyszínétől, a pekingi Nemzeti Stadiontól északra található, hivatalosan 2009 szeptemberétől adják át a nagyközönségnek, kiállítások, tudományos kutatások és egyéb rendezvények számára is az egyik legszínvonalasabb közintézmény lesz. A tudományos és műszaki múzeum jelenlegi épületét 1988-ban építették, amelyet 2000-ben egyszer már bővíteni kellett.

Forrás: MTI