Rákkeltő a marihuána

Egy marihuánás cigaretta elszívása felér húsz rendes cigaretta elfüstölésével a tüdőrák kockázatának tekintetében - mutatták ki új-zélandi kutatók, és arra figyelmeztettek, hogy a marihuánafogyasztás terjedésével ugrásszerűen nőhet a tüdőrákos betegek szá

A marihuána füstje kétszer annyi karcinogént tartalmaz, mint a dohányé. A marihuánás cigarettát - a "dzsoint"-ot - általában füstszűrő nélkül szívják, ráadásul tövig: emiatt is veszélyesebb. Harmadsorban pedig a marihuána füstjét mélyre szívják, és sokáig benn tartják, s ez tovább fokozza a rák kockázatát.

"A kannabiszfogyasztók véráramában ötször több a szénmonoxid, mint a dohányosokéban... Bár a kutatásunk során viszonylag kevés, 79 beteget vizsgáltunk meg, azt minden kétséget kizáróan megállapíthattuk, hogy a hosszú távú kannabiszhasználat fokozza a rák kockázatát. Új-Zélandon jelenleg húsz tüdőrákos páciensből egy a marihuána rendszeres szívása miatt lesz beteg" - mondta Richard Beasley, a kutatás vezetője, aki az Új-Zélandi Egészségügyi Kutatóközpont munkatársa.
A kutatásról a European Respiratory Journal szakfolyóiratban jelent meg tanulmány.
Forrás: MTI