Fotókiállítás a Filmszemlén

Várkonyi Zoltán, a filmes címmel fotókiállítás nyílt B. Müller Magda alkotásaiból a 39. Magyar Filmszemle keretében szerdán Budapesten, a Millenáris Teátrumban. A Balázs Béla-díjas fotóművész színes, fekete-fehér és barnított képeken örökítette meg a szín

A mintegy 150 képet felvonultató tárlaton jelenetek láthatók a kétszeres Kossuth-díjas rendező történelmi munkáiból, így az Egri csillagok, a Kárpáthy Zoltán és az Egy magyar nábob című filmből.

A fotók másik része Várkonyi Zoltánt mint színészt mutatja be; B. Müller Magda a Tűz, a Gyarmat a föld alatt, valamint a Vasvirág című darabokban örökítette meg a rendezőt - tájékoztatta a filmszemle sajtóirodája az MTI-t.

Várkonyi Zoltán (1912-1979) az említett művek mellett olyan nagyszabású történelmi filmeket rendezett, mint a Kőszívű ember fiai és a Fekete gyémántok. Ő rendezte továbbá a Csutak és a szürke ló, Az utolsó vacsora, a Fotó Háber, a Három csillag, a Harag napja, valamint a Lóvátett város című alkotást is.

B. Müller Magda kedden este, a 39. Magyar Filmszemle megnyitó ünnepségén életműdíjat vehetett át. A fotóművész harminc év alatt mintegy hatvan játékfilmet fényképezett: nevéhez fűződik a Szindbád, a Fotográfia, a Régi idők focija, az Utazás a koponyám körül, a Bástyasétány hetvennégy, a Szabadíts meg a gonosztól, a 80 huszár, a Mephisto, a Redl ezredes, valamint a Hanussen papírképre örökítése is.

A magyar film ez évi seregszemléjét Várkonyi Zoltán emlékének szentelik, az alkotó művészetét bemutató fotókiállítás a filmes ünnep ideje alatt, február 5-ig ingyenesen látogatható.

Forrás: MTI